Учора зранку Печерський районний суд Києва продовжив допит у справі Юлії Тимошенко колишнього першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова. Свідок, зокрема, заявив, що екс-президент Віктор Ющенко втрутився в газові переговори 2009 року між ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України», щоб не допустити усунення з ринку «Росукренерго».
«Зранку першого січня 2009 року українська делегація покинула переговори у Москві, і не були підписані попередньо узгоджені контракти. Коли ми про це дізналися, то були дуже здивовані і мусили чекати, коли Дубина (тодішній голова «Нафтогазу») вийде на зв’язок. Коли це сталося, він повідомив, що це була вимога Ющенка, щоб делегація покинула переговори», — сказав Олександр Турчинов, повідомив персональний сайт Юлії Тимошенко. Такі дії української сторони, зауважив він, російські партнери «сприйняли як політичний демарш і зайняли жорстку позицію щодо газу».
Суд відмовився долучити до матеріалів справи документи щодо засновників та діяльності «Росукренерго». За словами Родіона Кірєєва, частина документів є фотокопіями, які містять виправлення, а витяг із державного реєстру не завірений належним чином.
У свою чергу підсудна вважає, що ці документи підтверджують зв’язки чинного міністра палива Юрія Бойка із засновником «Росукренерго» Дмитром Фірташем. «Це свідчить про тісні корупційні зв’язки між цими двома людьми і про те, що робить сьогодні Юрій Бойко як міністр, включаючи і його позицію або позицію «Нафтогазу» в Стокгольмському суді, є повністю скоординованим з компанією «Росукренерго», — зазначила Тимошенко.
Водночас вона заявила, що підтримує клопотання обвинувачення про запрошення міністра для дачі свідчень. «Я із задоволенням поставлю йому 150 запитань, якщо ви їх не знімете по ходу», — сказала екс-прем’єр.
Крім того, Ю. Тимошенко наполягає на об’єднанні справ Ігоря Діденка та Анатолія Макаренка зі своєю. На її переконання, справи роз’єднані для того, щоб не було можливості «зібрати загальну картину безпрецедентної корупції, яка відбувається у вищих ешелонах влади».
На Хрещатику на момент здачі номера поки що без змін. Як і раніше, тут стоять намети, як прихильників, так і опонентів Ю. Тимошенко. Водночас, як повідомив УНІАН, до акції партії «Батьківщина» долучилися й інші опозиційні політичні сили — партія «Фронт змін», Народний рух України, партія «За Україну!» та інші.
Тим часом світова спільнота продовжує пильно стежити за перебігом судового процесу. Своє занепокоєння у зв’язку з арештом Юлії Тимошенко висловили країни Вишеградської четвірки (Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина). Про це йдеться у їхній заяві, розміщеній на сайті МЗС Чехії. «Справедливі, прозорі і незалежні судові процедури повинні гарантуватись усім громадянам України», — вважають вони. Водночас віце-голова комісії закордонних справ польського Сейму, член парламентської підкомісії з питань «Східного партнерства» Роберт Тишкевич впевнений, що арешт екс-прем’єра не сприятиме швидкому запровадженню безвізового режиму для нас.
Ускладнення українській стороні судовий процес над Тимошенко приніс і в переговорному процесі з Евросоюзом. Це визнав віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, повідомила «Німецька хвиля». Однак, що саме мав на увазі «соціальний» міністр: власне суд, чи арешт Тимошенко, наразі невідомо.
Реакція Президента
Президент України Віктор Янукович запевняє, що не втручатиметься в діяльність жодних українських судів. Про це, як повідомила прес-служба глави держави, він написав у листі-відповіді Президентові Чеської Республіки Вацлаву Клаусу.
Нагадаємо, раніше Президент Чеської Республіки направив листа, в якому підкреслив, що у нього немає причин не довіряти українській юстиції та ставити під сумнів незалежність суду. Разом із тим Вацлав Клаус хотів переконатися, що у випадку екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко не йдеться про політичний процес, і що під час нього не вирішуватимуться особисті та політичні розбіжності.
«Судова система України є незалежною та неупередженою у своїй діяльності, керується виключно Конституцією та законами України. Я не можу і не буду втручатися в роботу українських судів. Якщо я це зроблю, проблеми будуть більш значущими. Політичне і будь-яке інше втручання у діяльність суду вважаю неприпустимим», — йдеться у листі Президента України.
Вл. інф.
У Харкові близько 500 прихильників колишнього прем’єр-міністра, лідера партії ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко провели мітинг проти політичних репресій в Україні.
 
На знімку: учасники акції під час бійки із співробітниками міліції.
Фото Володимира АНДРЄЄВА (УНІАН).