Сумські залізничники б’ють на сполох. За останні чотири роки відмінено півдесятка поїздів, що формувалися в обласному центрі: «Суми — Шостка», «Суми — Львів», «Суми — Київ», «Суми — Харків». Нещодавно було ліквідовано і потяг «Суми — Москва», котрий бігав рейками багато років. Керівництво Укрзалізниці залишило поки що 7 сумських вагонів у складі поїзда «Харків — Москва», але з середини серпня їх планують залишити три-чотири.
Не треба особливо пояснювати, наскільки ускладнюється ситуація для місцевих пасажирів. І — залізничників. Поки що провідники зі скорочених поїздів працюють на додаткових потягах, котрі на період літніх відпусток курсують на курортних напрямках. Та вже у жовтні відмінять причіпні групи на Одесу і Сімферополь та потяг «Суми — Феодосія». Переводити людей буде нікуди. Як результат, близько третини сумських залізничників, які нині обслуговують пасажирські поїзди, можуть залишитися без роботи.
Один ЖЕК замість шістнадцяти
У Сумах розпочали кардинальне реформування житлово-експлуатаційної сфери. Замість 16 приватних ЖЕКів будинки обласного центру з кінця липня обслуговує один: «Сумижитло». Гроші за надані послуги на його рахунки почнуть надходити лише наприкінці серпня, а поки що підприємство використовує виділений міськрадою кредит у сумі 2,5 мільйона гривень. Новий мега-ЖЕК опікується 85% житлового фонду Сум. 5 операторів цілодобово приймають заявки громадян. Міський голова Сум Геннадій Мінаєв вважає, що «комунальне підприємство, котре буде одночасно й балансоутримувачем, і обслуговуючим підприємством — то єдиний на сьогодні вихід із ситуації».
Утім, деякі з приватних ЖЕКів не хочуть добровільно йти з ринку і вже звернулися до суду з позовами про визнання незаконним рішення міськвиконкому про створення «Сумижитла». Реформа по-сумськи ставить також під сумнів створення в обласному центрі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. До речі, ОСББ в області сьогодні лише 280. Це — один із найнижчих показників у державі.
Правоохоронці пішли на кроваву справу
Вісім сумських міліціонерів — співробітники міського й обласного відділів боротьби з незаконним обігом наркотиків — прибули до обласної дитячої клінічної лікарні, щоб здати кров для переливання хворим дітям. Очолив делегацію керівник підрозділу Радій Будзинський, батько двох дітей-близнюків. Головний дитячий гематолог області Ліана Нікітіна каже: вчинок правоохоронців важко переоцінити. Він не лише гідний справжніх чоловіків, а й вартий наслідування, відтак, може послужити прикладом для інших.
Дефіцит донорської крові в області відчувається дедалі більше, оскільки дедалі менше людей виявляють готовність її здавати. Одних не задовольняють стимули, іншим бракує поінформованості, а комусь — прикладу. Щодо останнього, з цим тепер у Сумах усе гаразд...