Пора відпусток у розпалі. Кожен відпочиває у міру своїх фінансових можливостей. Коли кортить на море, можна знайти варіант за будь-які гроші. «Голос України» поцікавився, як зуміє відпочити родина з двох осіб, наскладавши до літньої відпустки п’ять тисяч гривень.

За кордон на ці гроші не вирушиш: найдешевша поїздка до Туреччини або Єгипту в тризірковий готель обійдеться у ті ж п’ять тисяч, але за одну особу. Роздивимося мапу Криму. Ціни залежать від сезону (в липні й серпні — найдорожче), місцини (санаторій, пансіонат або «койко-місце» у приватному секторі), а також від того, чи далеко пляж. Турагенти розповідають: на Південному березі найдорожче їхати до Ялти, далі (за спаданням цін) — до Алушти, Великої Алушти, Східного й Західного Криму. В Одесі, Коблевому й Затоці ціни не набагато нижчі. Окресливши таким пунктиром, пірнаємо в Інтернет.

У пансіонатах і санаторіях Великої Алушти відпочинок із харчуванням коштуватиме в середньому від 500 грн. за номер. Тож стандартну кімнату з душем і туалетом, сніданки й обіди ми можемо собі дозволити на п’ять днів. Заплатимо до трьох тисяч гривень — хоч у центрі Алушти, хоч у радіусі 20 км. Зостанеться трохи грошей і на розваги.

Утім, можна вирушити й до Великої Ялти в межах 350 грн. за добу. Кремезні радянські пансіонати за межами міста пропонують триразовий харч і різноманітне лікування (за окрему плату). Якщо добре пошукати, на такі гроші наймемо номер із вигодами, холодильником, телевізором та кондиціонером.

Навколо Євпаторії ціни вищі, тож рухаємося далі — в Судак або поруч із ним. Доступні нам ціни в оздоровницях коливаються від 280 до 530 грн. за стандартний номер із харчуванням (повний або напівпансіон, залежно від місця). В Судаку можемо зупинитися на 5—7 днів.

Інший вихід — знизити вимоги. Так, неподалік Феодосії можна відпочити в середньому від 150 грн. з особи за день. Ощадний сервіс у двомісних дерев’яних будиночках: 10-денний заїзд із повним пансіоном обійдеться нам у 3500 грн. Із вигод у будиночку — тільки умивальник. Гаряча вода тече за графіком, платний (!) душ — на вулиці. Але до пляжу, як указано на сайті, 5 м. Пляж у пансіонату власний, тільки за лежаки нам усе одно доведеться платити. За цю ж суму (близько 3500 грн.) можна влаштуватися на 10 днів і в готелі. Стандартний номер із душем і туалетом, але без харчування. Про кондиціонер, на жаль, доведеться забути: в недорогих будиночках їх немає, а в готелях довелося б винаймати дорожчий номер.  

Бюджетно й ще бюджетніше

Коли ж Крим у кишеню не влазить, можна поплавати довше в Херсонській області (місто  Скадовськ, поселення Арабатка, Більшовик, Залізний Порт, Лазурне, Хорли, Салтанов тощо). Ціни тут нижчі, пляж піщано-ракушковий, криміногенна обстановка спокійніша (до малих курортів не стікаються сонми «гастролерів»). Відпочинок у приватному секторі коштує від 30 гривень з особи. Це значить, що душ і туалет будуть у дворі або на поверсі, а номер «укомплектований необхідними меблями». Умеблювання пропонують різне, зазвичай це: дерев’яні ліжка з пружинними матрацами або на панцирній сітці, тумбочки, дзеркала, вішалки. Плюс-мінус шафи, холодильники й вентилятори. Телевізор на поверсі та Інтернет — якщо пощастить. Інколи в оголошеннях сповіщають: «нова сантехніка» або «гаряча вода є постійно». Отже, і за 30 гривень комфорт буває різний. Маючи п’ять тисяч, ми можемо купити квитки на потяг, зняти кімнату на 10 днів, обідати в місцевих їдальнях (25—30 гривень з людини), готувати самотужки й відкласти дрібку грошей на розваги.

Щоб морально підготуватися до відпочинку, читаємо відгуки туристів. «Кімнати прохідні, меблі «вбиті», стоянка для автомобіля за ворітьми на дорозі. Приїхали, вжахнулися, поїхали шукати нормальне місце», — пише Антон на сайті про Скадовськ. «Відпочивали з дочкою. Номери акуратні, затишна кухня виходить на окремий двір, засаджений квітами. Все продумано до деталей і добротно зроблено», — описують інший приватний будиночок Ірина та Марія. Втім, схвальні тексти в Інтернеті можуть писати й самі господарі. Тому покладаємося на оголошення і з відгуками, і з детальними фото обійсть. А перш ніж пакувати валізи, обов’язково підшукуємо в Інтернеті кілька запасних варіантів.

Приємної нам відпустки!