З початку року на Рівненщині сталося 817 пожеж, під час яких загинуло 57 осіб, ще 25 отримали травми. Аналіз ситуації свідчить про те, що впродовж багатьох років найчастіше загорання трапляються у сільській місцевості.

Зазвичай кожен район обслуговує тільки одна пожежно-рятувальна частина МНС, котра знаходиться у райцентрі. Тож, допоки рятувальники звідти доїдуть до села, вогонь стає неприборкуваним. Воно й зрозуміло: на пожежах лік іде на хвилини. Якщо у радянські часи на базі колгоспів діяли відділення пожежно-сторожової охорони, які до приїзду пожежних із райцентру самі боролися з вогнем, то після реформування села, розподілу і реформування майна ця проблема залишилась поза увагою керівників сільгосппідприємств і місцевої влади. А дарма, бо недавні великі пожежі вкотре переконали у тому, що у селах таки потрібно створювати місцеві пожежні команди. Тим паче що останніми роками влітку за високих температур в області горять торф’яники, ліси. Одне слово, пожежна небезпека підвищується. Перші кроки, зроблені в напрямі створення МПК, свідчать, що сьогодні близько третини пожеж разом з професійними рятувальниками ліквідовують місцеві вогнеборці. Наразі на Рівненщині справно функціонує 46 місцевих пожежних команд.

— Тільки цього року створено місцеві пожежні команди у селах Бережниця Дубровицького, Оженін і Миляч Острозького районів, а зовсім недавно й у селі Повча Дубенського району, — розповідає начальник управління МНСУ у Рівненській області полковник служби цивільного захисту Володимир Оглобля. — В області розроблена і затверджена розпорядженням голови ОДА та сесією Рівненської обласної ради обласна цільова соціальна програма розвитку цивільного захисту, згідно із якою в усіх районах Рівненщини до 2013 року передбачено створити 96 підрозділів місцевої пожежної охорони, а також придбати пожежні автомобілі та побудувати пожежні депо.

Рівне.