• Із досьє «Голосу України»

Мальчиков Костянтин Віталійович, депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим шостого скликання, Голова Постійної комісії ВР АРК з регіонального розвитку, будівництва та контролю над приватизацією. Обраний в 2010 році в багатомандатному виборчому окрузі від Кримської республіканської організації Партії регіонів, член Партії регіонів.

Народився 4 січня 1966 року в Кривому Розі Дніпропетровської області. Має вищу освіту. Закінчив 1990 року Київський інститут народного господарства імені Д. С. Коротченка за фахом «Економіка торгівлі».

— Партія регіонів на торішніх місцевих виборах одержала величезну довіру виборців Криму. Що це дає пересічному кримчанинові?
— З приходом до влади Криму нової команди керівників, в автономії з’явилися гарні перспективи в реальному виконанні передвиборної програми Президента України Віктора Януковича «Україна для людей!». Півострів став майданчиком для реалізації соціально-економічних проектів. Верховна Рада АРК разом з урядом автономії працює на конкретний результат — перетворення Криму на перлину України.
За результатами комплексної оцінки соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим за 2010 рік автономія посіла четверте загальне місце з усіх сфер соціально-економічного розвитку серед регіонів України.
Відповідно до указу Президента України В. Януковича від 17 березня 2010 року в Автономній Республіці Крим створено Регіональний комітет з економічних реформ, Верховною Радою АРК у грудні минулого року затверджена «Стратегія економічного й соціального розвитку АРК на 2011 — 2020 роки». Її стратегічна мета — досягнення стійкого зростання рівня і якості життя кримчан на основі збалансованої соціально-економічної системи інноваційного типу, що гарантує екологічну безпеку, динамічний розвиток економіки й реалізацію стратегічних інтересів України в Чорноморському регіоні. На півострові активно оновлюється транспортна інфраструктура, побудована перша сонячна електростанція в Україні. Аграрії взяли курс на розвиток традиційних для півострова сільгоспвиробництв — овочівництва, садівництва й виноградарства. У курортно-рекреаційній сфері уряд Криму робить усе, щоб півострів став міжнародним центром туризму й відпочинку, відновив статус всенародної оздоровниці не тільки для громадян України, а й країн СНД і Європи.
Завдяки зусиллям керівництва автономії визначено пріоритет реалізації інвестиційних проектів у курортно-туристичній галузі й інших галузях економіки півострова.
— Костянтине Віталійовичу! Депутатство для вас — це задоволення власних амбіцій чи можливість служити людям?
— Я вам скажу, що це ще й задоволення. Мені приємно реалізовувати плани й проекти з перетворення Криму на квітучий самодостатній регіон не тільки України, а й усього Причорномор’я. Адже результати нашої праці служитимуть людям. Я не шкодую, що моє життя склалося так, що опинився в Криму і є депутатом Верховної Ради АРК.
— Одним з головних показників роботи владних структур є довіра людей до влади. Чи приходять до вас люди з проханнями, скаргами, чи шукають у вас захисту, допомоги, поради?
— Довіра людей — це барометр роботи влади. Один з моїх життєвих принципів — суспільний інтерес ставити вище за особистий. Тому я намагаюся зустрічатися з людьми не тільки в районі, за яким закріплений, а й бувати в інших регіонах півострова. Наведу приклад. За період моєї роботи головою постійної комісії ВР АРК з регіонального розвитку, будівництва та контролю над приватизацією я провів дев’ять офіційних виїзних прийомів, два — разом з Головою ВР АРК Володимиром Константиновим, шість разів приймав людей у будинку Верховної Ради АРК, не рахуючи моїх щоденних зустрічей з виборцями. За час офіційних прийомів до мене звернулися більш як 95 людей. Позитивно вирішив близько 60 питань кримчан. Інші тримаю на контролі. А як же інакше?
Проблеми, які доводиться вирішувати, різні — це узаконення земельних ділянок, допомога в укомплектуванні бібліотек, матеріальна допомога на лікування чи проведення хірургічних операцій. Звичайно, найбільше виникає запитань у кримчан, пов’язаних з розв’язанням земельних проблем.
— Але погодьтеся, частину цих проблем зобов’язані вирішувати депутати місцевих рад?
— Безумовно. Але людина прийшла до мене і я зобов’язаний вислухати й постаратися розв’язати її проблеми. Це не означає, що я потім не зустрічаюся з депутатами місцевої ради, на території якої проживає заявник. Найчастіше в мене з такими «представниками народу» буває сувора розмова. Адже людина витрачає гроші, свій час, а часом і здоров’я, щоб потрапити до мене на прийом і вирішити своє питання. А його, виявляється, можна вирішити, не виїжджаючи із селища або села. Але буває й так, що депутати місцевої ради й насправді не можуть допомогти людині. Адже наші чиновники часом такі примхливі, що їм треба, щоб зателефонував депутат Верховної Ради Криму або міністр. Чиновник найчастіше просто не хоче розмовляти з депутатом місцевої ради.
— З приходом нової команди керівників у виконавчу владу автономії на чолі з Василем Джарти кримська влада почала працювати на конкретний результат. Ви вважаєте себе частиною нинішньої кримської команди?
— Усі ми — депутати від Партії регіонів — є членами однієї команди — команди Президента України. Якщо ви проаналізуєте новітню історію Криму, то Василь Георгійович Джарти, перший керівник виконавчої влади автономії, який зміг залучити в Крим торік субвенцій на 900 млн. грн. Цього року автономія вже одержала на соціально-економічний розвиток 350 млн. грн. із 900 млн. грн., передбачених у бюджеті країни.
Сьогодні уряд Криму робить усе, щоб на півострів прийшов системний, потужний інвестор, який був би здатний ефективно і якісно будувати готелі, використовувати пляжі, здійснювати переробку твердих побутових відходів, розбудовувати й експлуатувати інфраструктуру. Представницька й виконавча влада Криму — це одна команда.
— Постійна комісія, яку ви очолюєте, замкнула на собі проблеми регіонального розвитку автономії, будівництва й контролю над приватизацією. Спектр діяльності величезний. Як вдається розв’язувати перелічені проблеми півострова?
— Жоден із проектів-постанов у ході засідання нашої комісії не натрапив на кам’яну стіну. Це завдяки тому, що членами нашої комісії є професійно підготовлені люди. Ми тісно співпрацюємо з Постійною комісією Верховної Ради АРК з бюджетної, економічної та інвестиційної політики та іншими комісіями кримського парламенту. Нам це треба для того, щоб знати, за чий рахунок будуть реалізовані соціально-економічні проекти на території півострова, що вони дадуть, скільки створять робочих місць.
Наприклад, наша комісія розробляла й відстоювала разом з Фондом майна АРК нову методику нарахування орендної плати на всі об’єкти, які сьогодні ефективно використовуються фондом майна. Це дасть змогу Криму цього року зібрати у зведений бюджет автономії від оренди майна 24 млн. 200 тис. грн. Торік це було 11 млн. 700 тис. Також ми збільшили число об’єктів, які цього року виставляються на приватизацію. Планована сума цього року від продажу об’єктів — 35,7 млн. грн., торік у бюджет Криму від приватизації об’єктів надійшло близько 7 млн. грн.
— Які ініціативи в портфелі постійної комісії?
— Ми разом з Радою міністрів Криму працюємо над тим, щоб кримські виробники мали пільги й преференції при виробництві й реалізації своєї продукції на території півострова й за його межами. Одним з варіантів розв’язання цієї проблеми ми вважаємо відкриття в автономії комунального підприємства, яке б займалося позиціонуванням і реалізацією місцевої продукції в Криму й за його межами. Такий собі Торговий Дім. Нині кримські виробники, випускаючи продукцію вищої якості, з труднощами можуть представити свої товари в торговельній мережі, розташованій на території автономії. Такого не має бути. Ось тому ми й робимо все, щоб кримчани й відпочивальники насолоджувалися екологічно чистою продукцією, вирощеною в автономії, а гроші, виручені від продажу власної продукції, не залишали півострів, а працювали на поліпшення якості життя населення й економіку АР Крим.
— Як я знаю, ви відповідальні за Чорноморський район Криму. Які ініціативи ви запропонували громаді району. Чи є у вас перспективні програми розвитку селищ і сіл району?
— Для мене Чорноморський район — це мій рідний район. Перше, з чого я почав як депутат, то це з наведення порядку в земельній сфері. Ми розпочали інвентаризацію землі, виготовлення планів зонування всіх населених пунктів району, передусім прибережних, розробку комплексного плану розвитку регіону. Жителям району доводиться пояснювати, що хаос у роздачі землі закінчився. Сьогодні перспектива — у комплексному розвитку селищ і сіл регіону. А це за собою тягне створення робочих місць, надходження податків у місцевий бюджет. Звідси — достаток і благополуччя людей. Не всі, але більшість людей погоджуються з такою аргументацією.
— Ви успішна людина й керівник. Важко було досягти цього?
— Дуже важко. У країні, де десятиліттями відучували від щоденної, кропіткої роботи, де всі надії покладалися на державу, індивідуально досягти якихось висот у бізнесі було важко. Доводилося цілодобово не спати, їздити в різні тривалі відрядження, сперечатися з колегами, відстоювати свої ідеї й напрацювання. Мною рухали слова: «Якщо не я, то хто?». Усе, чого я досяг у житті, це завдяки своїм батькам і вчителям, колегам і людям, які працювали й працюють сьогодні разом зі мною. Я їм безмежно вдячний за це.
Фото автора.