Підготовка до нового навчального року виходить на фінішну пряму. Цього року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту вперше запровадило моніторинг ремонтів, реконструкції і будівництва шкіл по всій країні. Тож уряд отримав змогу оперувати об’єктивною інформацією про стан справ. Деякі цифри на вчорашньому урядовому засіданні озвучив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Так, за його словами, поточні ремонти відбуваються у 16,5 тисячі шкіл, а капітальні — майже в 4 тисячах. Проте п’ята частина поточних ремонтів і третина капітальних ще не завершені.
Першого вересня, наголосив прем’єр, абсолютно всі школи в країні повинні відкрити перед учнями двері до свіжовідремонтованих, охайних приміщень. Вони повинні зайти в повністю обладнані класи, відкрити нові підручники і з задоволенням взятися до навчання. «Це справа честі для всіх нас», — додав він.
Персональну відповідальність за це Микола Азаров поклав на міністра освіти, голів обласних, районних державних адміністрацій та сільських і селищних голів. Водночас Міністерству праці та соціальної політики разом із місцевими адміністраціями було доручено приділити максимальну увагу підготовці до школи дітей-сиріт, дітей із неповних, соціально вразливих і неблагополучних сімей. «Треба прослідкувати, щоб усі вони безперечно пішли до школи, були достойно вдягнені, отримали підручники», — зауважив прем’єр.
Окремо урядовці торкнулися проблеми енергозбереження в навчальних закладах. Втрати тепла, за словами глави уряду, треба звести до мінімуму. 
Що ж стосується проекту держбюджету на наступний рік, роботу над яким завершує Мінфін, то, за словами прем’єра, «цей бюджет нам треба скласти з великим запасом міцності». «Образно кажучи, створити захисну дамбу проти цілком вірогідних викликів і ризиків на світовому ринку. Тому бюджет має бути вкрай економним. Дефіцит треба звести до мінімуму. Націлити державні витрати на соціальний захист і на створення резервів і ресурсів, які дозволять пережити непростий час. А головне — всіляко стимулювати внутрішнє виробництво і споживання», — наголосив чиновник.
Микола Азаров повідомив також, що після урядового засідання візьме участь в українсько-російському економічному форумі, скликаному за ініціативою провідних учених і авторитетних організаторів виробництва двох країн. На ньому, зокрема, експерти мають обговорити проблеми, які виникли в російсько-українських торговельно-економічних відносинах у зв’язку зі створенням Митного союзу. Адже даний факт не принесе користі жодній стороні.
А наступне урядове засідання, за словами прем’єра, буде присвячене промисловій безпеці на вугільних шахтах.
  • Дослівно

Прем’єр-міністр Микола Азаров: «Нікому ніяких вибачень не буде. Уряд не влаштовують ніякі відсотки, окрім стопроцентної готовності навчальних закладів до занять і до опалювального сезону».

Міністр регіонального развитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, міністр екології і природних ресурсів України Микола Злочевський, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк (зліва направо).

Вл. інф.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.