Як підвищити інвестиційну привабливість територій, підняти рівень життя мешканців, зробити партнерство міських і сільських громад взаємовигідним? Ці питання стали предметом обговорення на засіданні наукової ради з економіко-правових проблем розвитку міст України відділення економіки НАН України, що відбулося в Інституті економіко-правових досліджень НАН України (Донецьк). На засіданні були присутні не тільки члени ради, а й представники Асоціації шахтарських міст Донбасу, керівники міст області, депутати міської ради.

Стратегія соціального й економічного розвитку міст у сучасних умовах є основою здійснюваної в Україні політики, спрямованої на зростання добробуту й соціальної захищеності членів територіальної громади міста. Особливо актуальною стає проблема партнерства міських і сільських територіальних громад з метою зростання рівня життя й створення оптимальних умов і для сільських жителів, і для городян. Одним з найважливіших шляхів підвищення інвестиційної привабливості міст і структурної перебудови економіки є створення територій і зон зі спеціальними економічними режимами.

Дослідження науково-прикладних проблем розвитку міст і сіл України стає особливо актуальним в умовах соціально орієнтованої ринкової економіки й має першорядне значення для розробки наукових основ планування й керування соціально-економічним і матеріально-просторовим розвитком міст і сіл України.

«Рівень бюджетного забезпечення соціальних потреб жителів міста залежить і від загального економічного розвитку держави, і від ефективного використання бюджетних коштів, — зазначив у своїй доповіді міський голова Донецька, голова Асоціації шахтарських міст Донбасу Олександр Лук’янченко. — Тому в сучасних умовах виникає необхідність створення стабільної системи стійкого зростання економіки міста, що дає можливість формування бюджетних фондів соціального захисту й позабюджетних фондів соціальної допомоги населенню міста з використанням економічних методів і стимулів».

«Особливе значення в рамках української концепції організації влади в державі має реалізація ідеї місцевого самоврядування як найважливішого інструмента формування громадянського суспільства, з одного боку, і як владного інституту, з другого, — переконаний професор кафедри конституційного й міжнародного права Донецького національного університету, член-кореспондент Національної академії правових наук України В’ячеслав Волков. — Для України, яка досить недавно ступила на шлях демократизації і взяла курс на інтеграцію з Європою, досить важливим є вироблення власної концепції організації та здійснення публічної влади, що повинна базуватися на прогресивних формах демократичної державності й політичних інститутів влади в містах України».

Директор Центру законодавчих ініціатив Донецької обласної ради, кандидат економічних наук Роман Коваленко у своєму виступі запропонував модель комплексного розвитку місцевого самоврядування в області. Заступник директора з наукової роботи Інституту економіко-правових досліджень НАН України, доктор юридичних наук Володимир Устименко вважає за необхідне для підвищення інвестиційної привабливості міст відновити створення зон зі спеціальними економічними режимами — так званих територій пріоритетного розвитку.

Члени наукової ради затвердили рекомендації зі стратегічних напрямків соціально-економічного розвитку міст України, запропоновані завідувачем відділу економіко-правових проблем містознавства Інституту економіко-правових досліджень НАН України, доктором економічних наук, професором Сергієм Богачовим. Планування стратегічного розвитку міст України дає змогу досягти нового якісного стану міста, що відповідає європейським стандартам з показників рівня і якості життя населення міста.

Наукова рада рекомендує вважати пріоритетними напрямками стратегії розвитку міст України подальший розвиток партнерства органів місцевого самоврядування й суб’єктів господарювання міста; розвиток соціального партнерства на підприємствах міста; збільшення людського капіталу; удосконалення системи управління працею в місті та інші напрямки. Важливим є побудова інноваційної моделі розвитку економіки міста, тобто переорієнтація виробничого потенціалу й сфери послуг на створення конкурентоспроможної продукції (послуг) шляхом модернізації наявних потужностей, нового будівництва й реконструкції господарського комплексу міста.

Стратегічними пріоритетами інноваційної діяльності міста повинні стати оздоровлення жителів міст і рівень медичного обслуговування; охорона навколишнього середовища; нові ресурсоощадні технології; розвиток конкурентоспроможної металургійної та машинобудівної галузей; технічне переозброєння й реконструкція міського господарства; впровадження перспективних технологій, які забезпечують взаємовигідне партнерство міських і сільських територіальних громад, що підвищують рівень життя населення й створюють оптимальні умови для життєдіяльності міських і сільських жителів; забезпечення гарантій з боку держави й органів місцевого самоврядування діяльності всіх суб’єктів підприємницької діяльності.

Ефект від реалізації цієї стратегії полягає в стабілізації демографічної ситуації в містах, у збільшенні людського капіталу, зростанні рівня благополуччя городян, забезпеченні стійкого зростання економічного потенціалу міст і соціальної захищеності жителів міст України.

Валентин МАМУТОВ, голова наукової ради, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, академік НАН України.

Донецьк.