На жаль, гравців збірної й надалі переслідують травми. До Шовковського та Русола додалися Гусєв, Ракицький і Ярмоленко. Зрозуміло, що ця інформація настрій Олегу Блохіну (на знімку) аж ніяк не поліпшує. Однак він не збирається викликати заміну тим, хто вибув.
— Були важкі часи, але зараз — особлива ситуація, — сказав Олег Володимирович. — У мене взагалі немає вибору. Може статися так, що доведеться запрошувати футболістів із першої ліги. У кращому разі в мене перед матчем зі Швецією є... 15 гравців, котрі здатні вийти на поле.
— То ви вже визначилися зі складом на цю зустріч?
— 2004 року хоч і були проблеми й екстремальні ситуації, але було легше. А тепер склад ви можете визначити самі. Хто хоче, той і гратиме.
— У якому стані прибули футболісти, котрі грають не в Україні?
— Тимощук, Дикань і Воронін приїхали без травм. Можливо, Воронін не в кращому психологічному стані, оскільки його «Динамо» програло в чемпіонаті Росії.
Отже, гравці потренуються в Києві, попаряться. У Харкові буде теорія, після чого й визначимося, кого ставити у стартовий склад.
У Кончі-Заспі ми розібрали поєдинок із Францією, котрий програли 1:4. Загалом та гра мені сподобалася. Як на мене, в першому таймі ми перевершили французів, і протягом 75 хвилин хлопці грали добре. Але останні 15 хвилин провалили, припустилися жахливих помилок в обороні.
— Чому з воротарів вирішили викликати саме Рибку?
— У принципі, могли залучити Максима Коваля, але вирішили подивитися саме Рибку, тому що він зараз стабільно грає у складі «Шахтаря». Він молодий і перспективний воротар. Не забувайте, що Шовковському вже 36 років, а Диканю — 34. Може, вони й не дотягнуть до Євро, тому ми повинні знати, на кого можемо розраховувати.
— Так хто ж вийде в основі?
— Либонь, Дикань. Чи станеться заміна воротарів у другому таймі, не скажу — все залежитиме від ситуації на поле.
— Яку тактику обрали для матчу в Харкові?
— Тактика обирається, ґрунтуючись на гравцях. Але ми вже говорили про кадрові проблеми. Я розмовляв із Калитвинцевим, який ретельно вивчав шведів, але сказати, як гратимемо, поки не можу.
— Шевчук забив за «Шахтар». А його не планували залучати?
— І Селезньов забив, а мені казали, що він три тижні відновлюватиметься. А він, бачите, вже через тиждень грає... Мені однаково, забивають наші оборонці чи ні. Вони розучилися відбирати м’яч. Ми граємо, нікого не хочу образити, не з «Кривбасом», «Волинню» чи «Зорею»... Оборонці повинні виконувати свої безпосередні функції. Так, як у нас по захисту гуляла Франція, я такого ще не бачив. Якась абсолютна анархія. Тому, вважаю, що зараз краще викликати Гая, а не Шевчука. А ви (звертається до журналістів. — Авт.) називайте своїх кандидатів, а я буду аргументувати, чому їх немає.
— Бутко?
— Молодий, перспективний, але поки йому потрібно набиратися досвіду.
— Селін і Чеснаков?
— Це не рівень збірної. Їм ще тягтися й тягтися. Після чемпіонату Європи 2011 року я абсолютно розчарувався в нашої молодіжці. Думав, що це талановиті, перспективні хлопці, але якщо вони так поводяться, то їм не місце у дорослій збірній.
— Як ви встигаєте стежити за всіма кандидатами?
— У мене є помічники, їх цілком вистачає. А за великим рахунком, і стежити немає за ким. Був би вибір — я би стежив.
— Прокоментуйте ситуацію з Мілевським і Шевченко в іграх за клуб?
— З Мілевським ще не спілкувався, але обов’язково це зроблю. Якщо він і надалі за незрозумілих причин не потраплятиме до складу «Динамо», то, природно, і до збірної не викликатиметься. З Андрієм інша ситуація. Нам потрібні в збірній ветерани. Не однією ж молоддю грати? У команді мають бути лідери. Шевченко з тих людей, які здатні повести за собою інших. З ним я теж хочу поговорити, і почути від нього, чи зможе він взяти на себе тягар лідера. Я сам колись закінчував у збірній. Якщо Андрій не зможе бути лідером колективу, то, можливо, варто закінчувати.
Фото з архіву «Голосу України».