На початку липня до редакції «Голосу України» зателефонували від народного депутата України Петра Мельника і запросили на свято Дня рибалки у селі Малютянка Києво-Святошинського району, що на Київщині. Мовляв, і з Петром Володимировичем поспілкуєтесь, і юшки на святі рибалок скуштуєте...

Що цікаво, буквально за півтора тижні до цього, 28 червня 2011 року, в місті Ірпені у форматі національних традицій також відбулося святкове дійство, приурочене до Дня молоді й Дня Конституції. Його кульмінацією став наш український борщ, що готувався у двох столітрових казанах на живому вогні. Для його приготування сформували дві команди: в одній були депутати всіх рівнів, у другій — представники громадських організацій Приірпіння. Першу команду очолив народний депутат України Петро Мельник, який взяв собі в помічники депутата обласної ради Наталію Семко. Командою громадських організацій керувала Марина Пристайко, голова правління благодійного фонду «Простягни руку допомоги».

Концертна розважальна програма, шоу-змагання з приготування борщу проходили під гаслом популяризації здорового способу життя та дозвілля, виховання в майбутнього покоління відчуття патріотизму та любові до України.

У змаганні з приготування борщу перемогла дружба, а всі бажаючі мали змогу скуштувати гарячого борщику.

Відзначення чергового свята не забарилося. Для того, щоб бути віртуозним рибалкою, потрібні і навички, і бажання, а ще — удача. Саме таку оцінку дали своєму хобі любительські команди міст Боярки і Вишневого, а також навколишніх сіл: Гатного, Малютянки і Петрівського, які 10 липня ц. р. взяли участь у змаганнях, проведених з нагоди Дня рибалки на одному з облаштованих водоймищ села Малютянки.

До речі, команду Гатного очолив Петро Мельник, адже тут його одноголосно обрано головою спілки рибалок села.

Виявляється, місцеві рибалки зупинилися на кандидатурі Петра Володимировича не лише тому, що він — народний депутат України. Пояснення — набагато глибше й пізнавальніше. Адже не випадково, що професійне свято працівників рибного господарства України відзначається щорічно саме у другу неділю липня.

Бо завжди щороку саме о цій порі — 12 липня — закінчується Петрів піст (у народі — Петрівка), присвячений апостолам Петру і Павлу. 

Традиція дотримання цього посту відома з перших часів християнства. Петрівка — піст не дуже суворий, дозволялося вживати рибу, бо святі апостоли були рибалками. В деяких місцях день Петра вважався святом рибалок, тому що апостол Петро всюди відомий як покровитель рибного промислу. Раніше рибалки молилися йому, відправляли молебні, всією громадою збирали на свічку, яку ставили в церкві перед іконою Петра.

А сам Петро Мельник так пояснив своє шанобливе ставлення до рибальської справи: «Рибальство — в душі нашого народу. Хіба можна знайти хоча б одного українського чоловіка, який би в дитинстві не бігав до водойми з вудкою? Особисто для мене риболовля — це можливість бодай зрідка побути в тиші, насолоджуючись дарами рідної природи. Але найголовніше — це спогад дитинства, коли натягаєш карасиків, прийдеш додому, а мама їх почистить — та на сковорідку... А вони шкварчать і пахнуть так, як це може бути тільки в дитинстві.. Більшість наших справ — родом з дитинства. От і це свято задумане для людей. Для того, щоб вони звернули увагу на красу нашої української землі і берегли її».

Зазвичай місцеві любителі риболовлі збираються щорічно цього дня, щоб разом наловити риби, приготувати юшку та відзначити своє улюблене свято. Цього року народний депутат України Петро Мельник особисто виступив ініціатором проведення Дня рибалки, і з його легкої руки відбулося справжнє свято. Цю ініціативу залюбки підтримав очільник Києво-Святошинської райдержадміністрації Михайло Заславський, який також взяв участь у святковому дійстві, що включало, окрім змагань рибалок, і турнір з пляжного волейболу серед жіночих команд, і козацькі розваги, і виступ малютянського ансамблю народної пісні «Журавка», і частування рибацькою юшкою та кашею. Усі учасники змагань були відзначені грамотами і подяками, але найбільшою нагородою за підсумками дня був хороший настрій і чудові спогади, що об’єднали усіх: від господарів — малютянців — до гостей з навколишніх міст і сіл.

У командному заліку перемогли господарі — рибалки села Малютянка, а в особистому — найбільше риби зловила юна Саша Рябич з Боярки. Дівчинка змагалася в команді разом зі своїм татком Олександром, депутатом Боярської міськради.

Насамкінець Петро Мельник зазначив: «Перша проба, як то кажуть, виявилася вдалою, і її можна розглядати як започаткування нової традиції, що має розвиватися і приносити радість і наснагу цій землі і цим працьовитим людям».