Знайшли винних у вибуху Свято-Покровського храму в Запоріжжі. Принаймні про це стверджують українські правоохоронці. Нині на лаві підсудних перебувають троє підозрюваних — Євген Ф., Антон Х. та його брат Сергій Д. Хлопцям інкримінують ст. 115 «Умисне вбивство». Однак родичі підсудних стверджують: їхні діти не винні в злочині. Мовляв, міліціонери змусили тортурами хлопців зізнатися в скоєному, а свідків підриву храму залякують.

— З моїх синів жахливими катуваннями вибили явки з повинною. Причому Антон написав таких аж чотири, і всі вони суперечать одна одній. Допити, як правило, проводилися в нічний час. Перші три доби їм не давали спати, пити, їсти. Антона після триденних тортур примушували їсти з відра, всіляко ображали й знущалися над ним. Міліціонери постійно погрожували йому розправою над близькими і знімали все на мобільний телефон, — розповіла нещодавно в столиці на прес-конференції мати Антона та Сергія Ольга Дьоміна. — Крім того, Сергій за півтора місяці до затримання травмував ногу. Незважаючи на це, слідчі змушували його віджиматися від підлоги в наручниках, а коли сил на це не було, починали сильно бити. Наносили удари переважно по голові. Адже до арешту у сина був 100-відсотковий зір, а зараз одне око практично не бачить. Тих людей, чиї номери були в їх телефонах, викликали на допит. Їх залякували та змушували підписувати брехливі протоколи. Говорю про це впевнено. Адже сама знаходилася в РУВС три доби. Вартові порядку і мене там залякували. Вмовляли, щоб зізналася у цьому злочині.

За словами жінки, її дітей позбавили права на захист. Адже на самому початку в справі брали участь лише ті адвокати, яких призначило слідство. Крім того, в травні цього року адвокати сім’ї Дьоміних заявили до суду свідка, якого раніше умисно ховали від слідства. Адже він підтверджує алібі Антона та Сергія. Згідно з ними хлопці не могли вчинити цей злочин. Однак 19 травня служителі Феміди, почувши про цю людину, одразу ж зробили перерву і відклали слухання справи. «Тепер ми хвилюємося за цього свідка. Адже на нього постійно тиснуть. І від своїх свідчень він може просто відмовитись», — зазначила Ольга Д.

Та з цими словами не згодні у Міністерстві внутрішніх справ. Там спростували інформацію про те, що на затриманих по вибуху Свято-Покровського храму в Запоріжжі здійснюють моральну і фізичну дію.

Коментувати ж хід розслідування вартові порядку відмовляються. Мовляв, необхідно дочекатися вердикту суду, тоді й будуть гучні заяви. А поки що розгляд справи відклали до середини вересня.

На думку правозахисника Олега Веремієнка, правоохоронці статтю обрали адекватну вчиненому. Однак питання в іншому: хлопці до злочину взагалі непричетні. «Міліціонерам сказали: впіймати за тиждень. Як завжди, пішли найлегшим шляхом — затримати того, хто не ховається, і вибити з нього зізнання», — зазначив Олег В.

Нагадаємо, що трагедія сталася 28 липня 2010 року близько 16 години. Внаслідок вибуху 1 людина загинула, ще 9 осіб отримали травми. Президент доручив протягом тижня знайти його організаторів. А вже згодом міністр МВС Анатолій Могильов доповів Віктору Януковичу, що, за версією слідства, ними є колишній вівтарник храму Антон Х. та його зведений брат Сергій Д., а також інший вівтарник Євген Ф. Прокуратура порушила кримінальну справу, яку зараз розглядає суд.