У Сколівському районі Львівської області біля фортеці Тустань, що існувала у ІX—XІІІ століттях, протягом трьох днів проходив фестиваль середньовічної культури «Ту Стань!».
Залишки давньоруського наскельного оборонного комплексу міста-фортеці, яке не мало аналогів в Європі, розташовані в Східних Бескидах поблизу Урича та Східниці (на знімку вгорі). Невелика галявина перед скалою у дні фестивалю перетворилася на середньовічне наметове містечко воїнів, які намагалися відтворити традиції та побут Київської Русі ІX—XІІІ століть.
Під час театралізованої реконструкції русичі воювали з європейцями і татарами.
Невеличка дерев’яна фортеця в горах упродовж кількох століть служила надійним заслоном для чужинців. Наскільки важко було її здолати, відчули учасники фестивалю під час протистояння двох ворожих таборів.
Удень воїнам доводилося добре попотіти на рицарських турнірах  та змаганнях борців  і лучників. А ввечері всі веселилися на етнодискотеці. Традиційно протягом трьох днів фестивалю тут проводили майстер-класи гри на трембіті, охочих вчили танцювати  та співати, народні майстри давали уроки на гончарних кругах, демонстрували, як створюють ляльки-мотанки.
В останній день фестивалю, в неділю, відбулися фінальні поєдинки та нагородження переможців. Апогеєм свята стало лазерне шоу «Легенда Тустанського птаха». Його творці із львівської компанії «Тех-Арт» з допомогою лазерних променів, спроектованих на скелю, відтворили історію героїчної фортеці «Тустань».
Організатори свята (один з яких — Львівська облдержадміністрація) вважають, що цей фестиваль особливий тим, що передає високу культуру лицарів-русичів, повертає до життя унікальну пам’ятку наскельного будівництва, й лише тут можна почути героїчний епос і карпатський фольк.
 
 
Фото Євгена КРАВСА.