Селам не вистачає педагогів, освітян, медиків... Занепадом закладів і установ культури, освіти та охорони здоров’я у сільській місцевості та в селищах міського типу нікого не здивуєш. Це вже перетворилося на сумну тенденцію. А молоді фахівці вкрай неохоче їдуть у колиску українських традицій. Відсутність житла, мізерна подяка держави, примарні перспективи майбутнього — це далеко не весь перелік відмов учорашніх студентів поринути в сільську романтику.

 

З огляду на це народний депутат Дмитро Ветвицький (позафракційний) пропонує встановити додаткові соціальні гарантії для працівників у сфері культури, педагогічних, науково-педагогічних, медичних і фармацевтичних працівників, які працюють у сільській місцевості та в селищах міського типу.

Водночас, у законодавстві про культуру та освіту також використовуються різні підходи щодо забезпечення соціальних гарантій. Якщо для педагогічних і науково-педагогічних працівників розмір надбавок за вислугу років встановлюється законом, то для працівників культури його визначає уряд (тобто може бути меншим, ніж у освітян).

  •         Точка зору 

Дмитро Ветвицький: «Відсутність системного підходу у вирішенні цього питання призводить, наприклад, до того, що на даний момент медичні та фармацевтичні працівники є менш соціально захищеними, ніж педагогічні, науково-педагогічні працівники і працівники у сфері культури. Їм не виплачується допомога для оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, надбавки за вислугу років тощо».

Законопроектом щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації існуючих і встановлення додаткових соціальних гарантій для працівників культури, освіти та охорони здоров’я, зокрема, пропонується:

— встановити, що держава забезпечує вищезазначеним працівникам виплату щомісячної надбавки в розмірі 25 відсотків від посадового окладу (ставки заробітної плати);

— передбачити для медичних і фармацевтичних працівників виплату допомоги для оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки (для працівників у сфері культури, педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата цієї допомоги вже передбачена законом);

— передбачити надання працівникам у сфері культури, медичним і фармацевтичним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (для педагогічних працівників відповідна соціальна гарантія вже встановлена законом);

— передбачити для медичних і фармацевтичних працівників виплату надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу роботи у сфері культури в таких розмірах:

- понад 3 роки — 10 відсотків,

- понад 10 років — 20 відсотків,

- понад 20 років — 30 відсотків.

Парламентарій сподівається, що до нового року народні депутати схвалять його пропозиції. І закон сприятиме підвищенню престижу роботи молодих освітян, педагогів і медиків у селі.

Головне науково-експертне управління підтримало ідею щодо закріплення законами зазначених виплат в узгоджених між собою обсягах. Однак висловило декілька зауважень. Зокрема, у висновках йдеться про те, що в проекті також треба передбачити уточнення норми статті 29 Закону «Про культуру» щодо обсягу права уряду визначати умови оплати праці працівників у сфері культури державних і комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури.