Сьогодні Печерський районний суд міста Києва продовжить розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Як відомо, суд дозволив Миколі Сірому, а також чоловіку Олександру Тимошенку та доньці Євгенії Карр виступати як захисники підсудної.

А вчора основні події розгорталися навколо наметового містечка, організованого депутатами-бютівцями на підтримку свого лідера, поблизу Печерського райсуду. В понеділок увечері туди прийшли представники Державної судової виконавчої служби і зачитали рішення Окружного адмінсуду Києва про заборону проведення масових акцій під Печерським райсудом і Лук’янівським СІЗО. Таке само попередження отримали й учасники акції на підтримку екс-прем’єра біля СІЗО. Проте вчиняти якісь дії виконавці не стали.

Нагадаємо, суд заборонив проводити будь-які акції по всьому периметру вулиці Хрещатик та Майдану Незалежності з 7 по 31 серпня, а також на вулиці Дегтярівській, по всьому периметру стаціонарної огорожі Лук’янівського СІЗО — безстроково.

До речі, відповідно до законодавства, на виконання рішення суду відводиться 10 днів. Крім того, в неділю щодо нього було подано апеляцію.

Ніч з понеділка на вівторок у наметовому містечку пройшла доволі спокійно. Хоча й була інформація, що вночі його спробують демонтувати. Наразі депутати від «БЮТ-«Батьківщина» звернулися до Державної виконавчої служби з проханням не перешкоджати прийому громадян, який вони організували в наметах.

«Суд заборонив проводити пікети, акції та інші масові заходи. Але ми не проводимо пікетів, не проводимо акцій, ми проводимо прийом громадян», — зауважив лідер фракції Іван Кириленко, повідомляє сайт партії. Водночас бютівець Андрій Павловський переконаний: саме завдяки тому, що в наметах народні депутати влаштували свої громадські приймальні, представники правоохоронних органів не зносять їх.

Спокійною видалася ніч і в таборі противників Юлії Тимошенко. А вже близько дев’ятої ранку там почали збиратися люди. Вони тримали сині прапори, роздавали перехожим листівки, в яких міститься вимога притягнути Тимошенко до кримінальної відповідальності.

Сама Юлія Тимошенко вчорашній день провела в Лук’янівському СІЗО. 242-га камера, де вона сидить, порівняно з іншими має доволі пристойний вигляд. Її загальна площа — 16,8 кв. м. Там, зокрема, є телевізор і холодильник.

Щоправда, її чоловікові Олександру так і не вдалося зустрітися з нею (принаймні на момент здачі номера). На побачення його не пустили. На виході зі слідчого ізолятора Олександр Тимошенко пояснив, що обидва документи, які видали йому в суді, оформлені неправильно, тож адміністрація СІЗО відмовила йому в побаченні з дружиною, повідомила прес-служба «Батьківщини молодої».

Тим часом вітчизняні експерти зробили припущення, що надто суворе рішення суду щодо Тимошенко може спричинити кризу у відносинах із Заходом. «Якщо все-таки візьме гору в керівництві країни думка, що Тимошенко треба не просто заарештувати, а залишити за ґратами, і після вироку треба їй дати великий строк, ось це може привести до серйозної кризи відносин із Заходом», — вважає глава правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. За словами експерта, це «може серйозно ускладнити, а може навіть і зірвати підписання нової базової угоди з ЄС чи її ратифікацію».

У свою чергу, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що арешт Тимошенко в рамках судового процесу не вплине на плани підписання угоди про асоціацію з ЄС і на російсько-українську співпрацю.

Світова спільнота учора знову висловила занепокоєння стосовно арешту Ю. Тимошенко. Зокрема, сенатор США Дік Лугар (Республіканська партія, Індіана) вважає, що арешт лідера партії «Батьківщина» має яскраво виражений політичний підтекст. У тому, що це політично вмотивовано, а судовий процес не що інше як шоу, переконаний депутат Європарламенту Ельмар Брок. Проти політичних репресій виступили також українська громада Канади та Світовий конгрес українців. Останній закликає міжнародне співтовариство збільшити тиск на українську владу та вимагати від неї негайного звільнення Юлії Тимошенко.

Біля Печерського районного суду працюють громадські приймальні народних депутатів України, зокрема, Андрія Павловського (на знімку ліворуч).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Вл. інф.