Ситуація на світових фондових біржах не поліпшується. Учора на момент початку торгів головний індекс Лондонської біржі впав на 0,53 відсотка. Аналогічний показник продемонстрував німецький ДАКС.

Біржові аналітики поки що не можуть спрогнозувати, коли падіння на фондових біржах досягне «дна», однак його причина зрозуміла — перше в історії зниження агентством «Стандардс енд Пурс» кредитного рейтингу США з ААА до АА+, а також криза в зоні євро.
Слідом за світовими ринками з минулого тижня триває падіння показників і українських бірж. Учора індекс ПФТС впав на 6,19 відсотка; індекс UX, який розраховується «Українською біржею», опустився на 8,28 відсотка, повідомляє «Фандмаркет».
 Торги на Токійській біржі завершилися великим падінням основних котирувань. Ключовий для Японії індекс Ніккей знизився на 1,68 відсотка. Різке падіння котирувань акцій сталося і на Гонконзькій фондовій біржі. Водночас на ринку триває стрімке зростання цін на золото, яке нині розглядається інвесторами як найменш ризикований і найліквідніший актив. У Гонконзі за тройську унцію трейдери вчора давали 1753 долари, а ще минулого тижня її ціна становила не більш як 1600 доларів, передає «Євроньюс».
Падінням головних індексів — найбільшим із 2008 року — завершив свою роботу й американський фондовий ринок. Незважаючи на запевнення президента США Барака Обами в тому, що США, як і раніше, залишаються надійним місцем для інвестицій, основні біржові показники обрушилися. Так, до завершення торгів індекс Доу Джонс рухнув на 5,55 відсотка.
Вл. інф.
Директор аналітичної групи Da Vіncі Анатолій Баронін:
— Українська економіка перебуває на короткому повідку у світової економіки. Якщо світова економіка спотикається й різко смикає повідець, ми зазнаємо надзвичайно різкого падіння, як це було в 2008—2009 роках. Тому, якщо у світі станеться черговий виток рецесії, Україна знову опиниться в ситуації трирічної давнини.
Насамперед під ударом знову опиняться експортно орієнтовані галузі країни. На відміну від 2008—2009 років, їх криза буде значно глибша, оскільки підприємства ще не встигли зміцнити своє становище й «обрости жирком». Нове осідання ринку не дасть їм можливості використовувати накопичений ресурс, а низький рівень технічної модернізації в умовах конкуренції, що різко загострилася, на світовому ринку змусить їх поступитися місцем азіатським виробникам.
Відносно оптимістичні прогнози можна будувати лише стосовно великих учасників аграрного ринку, чия продукція залишиться затребуваною й не дуже великою мірою постраждає від імовірної рецесії.
Порівняно із серпнем 2008 року ситуація на краще спостерігається лише в банківському секторі. Фінансова система стала стабільнішою, і, незважаючи на збереження значних обсягів проблемної заборгованості, ситуація в банках набагато краща і стабільніша, ніж три роки тому. Однак загалом це не дає приводу говорити, що нове загострення світової кризи буде для України менш болючіше.
Нове осідання світових ринків в умовах такого значного негативного сальдо торговельного балансу, що спостерігається в Україні в останні два роки, безперечно, призведе до досить швидкого й різкого обвалу національної валюти, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
У колажі Анни СЕРДЕЧНОЇ використано малюнок Василя ФЛЬОРКА.