Оце так тиждень, країно! Помітили, як затрусило світову економіку? Навіть у благополучній Англії, незважаючи на те, що літо, палять крамниці. І коли там тільки народ відпочиває? А в Іспанії з Італією пророкують кризу ще дужчу, ніж у Греції. Адже стільки, як для Афін, грошей на порятунок цих держав Європейський Союз навряд чи відшукає. А в Ізраїлі? Їм, бач, не сподобалося, що сир дорогий. Тепер на вулицях багатотисячні заворушення. Та якби ми так на кожне необґрунтоване подорожчання продуктів реагували, протестувати б довелося день у день цілий рік. Адже в нас до обіду в магазинах одна ціна, після обіду — інша...

Так, мало не забула про Америку. Але ж не згодна я з гумористом Задорновим, що вони там усі тупі. Просто паразити. Це не я сказала — Путін. Так і проголосив: «Країна живе в борг... Вони перекладають частину своїх проблем... на всю світову економіку. Певною мірою паразитують на світовій економіці й на своєму монопольному доларовому становищі». Хоч би як американці обурювалися, підмічено правильно. В США є те, чого немає ні в кого, — верстат, який друкує стільки доларів, скільки у Вашингтоні захочуть. Це я до того, що Штати, щоб уникнути технічного дефолту, самі собі дозволили збільшити межі держборгу на 2 трильйони 400 мільярдів доларів. Це за того, що американці й так заборгували 14 трильйонів 300 мільярдів.

Тож верстат, треба думати, запрацює ще активніше, підриваючи доларові резерви інших країн. Думаю, цілком обґрунтовано Міжнародне рейтингове агентство Standard § Poor’s уперше з 1917 року понизило кредитний рейтинг США з найвищого рівня надійності ААА до АА+ з негативним прогнозом. Найбільше з цього приводу за Китай прикро. З одного боку, ця країна — найбільший кредитор Америки. До того ж валютних резервів там накопичилося чимало. Звісно, в Пекіні занепокоєні — ослаблення долара за допомогою верстата підриває його позиції.

Україна, звичайно, не Китай, але й тут доларові резерви, як для нашої країни, немалі. Тож є привід пообурюватися.

А тепер — про головне! Іноземні інвестори гарячково шукають тиху гавань, куди б ці «фантики» розтикати. В золото, в нерухомість. А найкраще — в землю. У цьому контексті скасування в Україні з нового року мораторію на купівлю-продаж сільгоспугідь дуже до речі. Закордон апетитний пиріг проковтне з величезним задоволенням. А наші «офіціанти» від влади люб’язно подадуть їм цю страву на блюдечку й у народу не спитають.

Ось ще, згадала! У Кабміні цього тижня серйозно взялися регулювати презервативи й памперси. Тим, хто був далеко від телевізора, розповім. Уряд ухвалив усе це добро вилучити з переліку виробів медичного призначення. Таким чином, контрацептиви з підгузками підпали під податок на додану вартість. Причому в керівних кабінетах стали стверджувати, що вищевказані вироби не тільки не подорожчають, а й навіть виявляться дешевшими. Почувши цю новину, народ, пам’ятаючи про борошно й гречку, які Кабмін нещодавно вже регулював, став ломитися в магазини. Презервативи ринулися купувати громадяни, які давно вже переступили пенсійний вік. А раптом! І памперсами побігли запасатися дівчата, котрі готуються стати матерями років десь через три. Залежалий товар розмітають навіть за підвищеними цінами. А повідомлення, що Микола Азаров виклав у своєму Facebook, мовляв, організації, які постачають презервативи, будуть звільнені від оподаткування, схоже, ще більше підігріло ажіотаж. Отже, окреме спасибі уряду мають сказати аптечні магнати, що приплюсували до своїх статків не один мільйон гривень.

Крім усього іншого, Прем’єр-міністр пройшовся минулого тижня по продуктах. Регулював ціну на цукор, заявивши, що вона оптимальна, і нам падіння вартості цього товару не потрібно. Як і слід було очікувати, торговці до спічу Азарова прислухалися. Тепер на прилавках подекуди солодкий пісок подорожчав — майже до 12 гривень за кіло. А ще Кабмін вирішив підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкоголь українського розливу. Мовляв, це допоможе викорінити фальсифікацію. Тож за горілку доведеться платити дорожче. І будемо — нікуди не дінешся. Адже без ста грамів у вітчизняній економіці не розібратися.