Печерський районний суд Києва відмовився задовольнити клопотання захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко про скасування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Відповідне клопотання на початку засідання подав адвокат Юрій Сухов. Він вважає необґрунтованим застосування до обвинуваченої «найсуворішого заходу — обмеження волі».
Не пройнявся суд і проханням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової та трьох церков — Української православної церкви Київського патріархату, Римо-католицької церкви та Об’єднаної церкви євангелістів та християн-баптистів і вдруге відмовився звільнити екс-прем’єра з-під варти.
Проте сама Тимошенко заявила: ні про що не проситиме суд. Так вона відповіла на запитання судді Родіона Кірєєва, чи підтримує вона клопотання про скасування арешту.
Нагадаємо, Ю. Тимошенко було заарештовано минулої п’ятниці й доставлено до Лук’янівського СІЗО, де вона й провела вихідні.
Після арешту екс-прем’єра бютівці розпочали безстрокову акцію протесту і встановили біля суду 20 наметів — приймалень народних депутатів. Поруч із ними розташували столики, за якими прихильники Тимошенко збирають підписи під зверненням до Президента Віктора Януковича, Генпрокурора Віктора Пшонки. У зверненні міститься вимога припинити політичні репресії й звільнити з-під варти Тимошенко.
Проте у ніч з суботи на неділю Окружний адмінсуд Києва заборонив проведення мирних зібрань біля Печерського суду. Із відповідним позовом до суду звернулася Київська міськдержадміністрація. Щоправда, її позов було задоволено частково — заборонено проводити будь-які акції на вулиці Хрещатик і Майдані Незалежності з 7 по 31 серпня, а на вулиці Дегтярівській та периметру стаціонарної огорожі Лук’янівського СІЗО — безстроково. Водночас вимога щодо знесення наметів, в яких народні депутати проводили прийом громадян, залишилася без задоволення. Тож бютівці продовжили прийом громадян під судом.
Крім того, під клопотанням про зміну запобіжного заходу екс-прем’єру Юлії Тимошенко і взяття її на поруки підписалося понад 50 народних депутатів. За словами Наталії Королевської («БЮТ-«Батьківщина»), цю ініціативу підтримали й понад 200 представників культури, науки, відомі громадські діячі. Збір підписів тривав до понеділка. Депутат повідомила також, що влада блокує виїзд із регіонів людей, які хочуть висловити свою підтримку лідеру БЮТ.
Як повідомив на мітингу бютівець Сергій Соболєв, опозиційні лідери домовилися створити єдиний комітет опору для координації зусиль у центрі та на місцях.
Мало того, опозиція має намір ініціювати проведення позачергової сесії Верховної Ради. Про це ще у суботу повідомив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. «Сьогодні парламент залишається єдиним місцем, де опозиція може, бодай, представити альтернативну точку зору на перебіг подій в Україні і на безпрецедентні незаконні недемократичні дії влади», — цитує слова політика його прес-служба.
Тим часом народний депутат Максим Луцький (Партія регіонів) вважає: «Що сталося такого, щоб збирати позачергову сесію? Повеней немає, стихійних лих немає, НП у країні жодних, слава Богу, теж немає. Хочу нагадати, що Верховна Рада має чітко визначені законом повноваження й працює відповідно до Регламенту. На наступну сесію ми повинні вийти 6 вересня і працювати відповідно до порядку денного».
Третю спробу домогтися зміни запобіжного заходу для Ю. Тимошенко її адвокат Юрій Сухов здійснив по обіді, незадовго до того, як суд розпочав допит свідків. (Як свідків було викликано міністрів закордонних справ Костянтина Грищенка і палива та енергетики Юрія Бойка). Цього разу готовність взяти екс-прем’єра на поруки висловили представники української інтелігенції. Суддя пообіцяв розглянути клопотання після завершення допиту свідків, який на момент здачі номера ще тривав.
Вл. інф.
 
Учора біля приміщення Печерського районного суду та на Майдані Незалежності тривали акції протесту проти арешту Юлії Тимошенко.
 
Мітинг на підтримку рішення суду.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.