Росія однією з перших відгукнулася на події в Києві, нагадавши, що всі угоди по газу з Україною 2009 року відповідали законам двох країн. «Усі «газові» угоди 2009 року укладали в суворій відповідності з національним законодавством двох держав і міжнародним правом, і на їхнє підписання були отримані необхідні вказівки президентів Росії та України. Виходимо з того, що судовий розгляд стосовно Юлії Тимошенко мав бути справедливий і безсторонній, відповідати всім вимогам українського законодавства при забезпеченні можливостей захисту й дотримання елементарних гуманітарних норм і правил», — йдеться у повідомленні МЗС Росії.

У свою чергу президент Європарламенту Єжи Бузек у п’ятницю висловив стурбованість у зв’язку з арештом колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

«Я стривожений новинами про рішення суду взяти під варту колишнього прем’єр-міністра Тимошенко. Контекст і умови створюють стурбованість з приводу політичної природи цього рішення, а також з приводу застосування верховенства права в Україні», — заявив Бузек.

Президент Європарламенту зазначив, що недавно висловлював свою стурбованість лідерам України щодо вибірковості карного переслідування Тимошенко та інших колишніх урядових чиновників.

Також минулого тижня стало відомо, що посла Франції відкликано з Києва за критику з приводу правосуддя в Україні. Нагадаємо, Фор прямо заявив, що процес у «газовій справі» є політичним. «Я не хотів коментувати цей суд, але хочу сказати, що у Франції створилося таке враження, що, на жаль, процес над Юлією Тимошенко перебуває дуже далеко від права, але дуже близько до політики», — цитувала прес-служба «Батьківщини» слова дипломата.

Втім, інші західні політики нагадують про те, що Тимошенко виявляла явну неповагу до суду. Авторитетний депутат Європарламенту, віце-президент Європейської народної партії Маріо Давид вважає, що процес над Тимошенко покаже Євросоюзу, чи є в цій країні верховенство права.

Водночас він висловлює жаль з приводу, можливо, неправильної поведінки в суді Тимошенко, однак вважає, що це було спричинено ситуацією, яка склалася навколо екс-прем’єра. В інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» Давид зазначив, що він не був свідком подій, але підкреслив, що «ніхто не може стояти над законом».

Тому, якщо ти в суді, то повинен поводитися відповідно до правил і цінностей, які ми поділяємо. Тому я шкодую, якщо з боку Тимошенко була дурна поведінка. Але якщо це й сталося, то тільки через ситуацію, яка склалася навколо неї», — сказав європарламентарій.

Тим часом європейська преса дуже критично відгукнулася про арешт Юлії Тимошенко. Більшість видань у своїх коментарях не виключають політичного забарвлення всього процесу над колишнім прем’єром, повідомляє Німецька хвиля. Польська Gazeta Wyborcza у своїй редакційній статті називає обвинувачення, висунуте Тимошенко у газовій справі, абсурдним, «адже воно не містить жодного слова про те, що, ідучи на поступки росіянам, екс-прем’єр мала особисту вигоду від угоди, наприклад, одержавши хабара»... Західні аналітики також припускають, що арешт Юлії Тимошенко може зірвати укладення угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Про це пише французька «Le Fіgaro», повідомляє Бі-Бі-Сі. Видання зазначає, що Тимошенко, яка була одним з лідерів помаранчевої революції, перетворилася на «об’єкт нелюбові» Президента Віктора Януковича і його соратників. І звертає увагу на те, що арешт Тимошенко стався незабаром після того, як показання в суді давав прем’єр Микола Азаров. «Le Fіgaro» також нагадує про реакцію країн Заходу на арешт Юлії Тимошенко й припускає, що це може «зірвати укладення угоди про асоціацію з Євросоюзом».

Не залишилися байдужими до арешту Тимошенко й за океаном, у виданні, яке цитує «Інтерфакс-Україна», йдеться про те, що уряд США стурбований арештом екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. «Взяття під варту екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко стурбувало міжнародне співтовариство стосовно застосування верховенства права в Україні й ще більше додало подіям вигляду політично мотивованих переслідувань», — зазначає посольство, яке звернулося із проханням надати американським дипломатам можливість відвідувати Тимошенко під час її ув’язнення.

У відповідь МЗС України не забарилося заспокоїти світову громадськість щодо арешту Тимошенко. «Відповідне рішення суд прийняв без будь-якого впливу органів виконавчої влади. І відповідно до базового для демократичного суспільства принципу незалежності правосуддя будь-які звернення до вищого керівництва України з вимогою забезпечити зміну цього рішення по своїй суті є безпідставними. Українська влада стоїть осторонь судового процесу над Юлією Тимошенко й не має найменшого наміру втручатися в нього», — йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

Згідно із заявою МЗС, «проведений аналіз законодавства США, країн—членів ЄС, інших держав, переконливо засвідчив, що всюди така поведінка сама по собі, незалежно від суті справи, змусила б суд застосувати найсерйозніші санкції».

Раніше спікер МЗС Олег Волошин в інтерв’ю Fіnancіal Tіmes закликав Європу не реагувати на арешт Юлії Тимошенко занадто гостро. «Ми очікуємо, що майбутні відносини між Україною та ЄС є більш широкими, ніж доля одного політика, що вони ухвалюватимуть своє рішення про зону вільної торгівлі й асоціацію з Україною незалежно від того, заарештовано Тимошенко чи ні. Йдеться про майбутнє 45 млн. громадян», — зазначено в заяві Волошина.

Тим часом повідомлення про негативну реакцію світового співтовариства продовжують надходити.