Учора лідера партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко взяли під варту. Про це повідомив екс-захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.
Відповідне рішення ухвалив суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв, задовольнивши клопотання сторони обвинувачення. В ухвалі йдеться, що Тимошенко «систематично порушувала порядок у залі».
Народні депутати від БЮТ- «Батьківщина» почали кричати «Ганьба!» та «Юля!». Екс-прем’єра вивели із зали співробітники судової міліції «Грифон» та спецпідрозділу «Беркут» без наручників.
Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов закликав усіх прихильників Юлії Тимошенко триматися. «Ми маємо бути разом і боротися за справедливість. Арештом Юлії Тимошенко владі не вдасться зломити ані опозицію, ані її лідера», — наголосив він.
А народний депутат від Партії регіонів учорашні події в інтерв’ю «Голосу України» прокоментував так: «Партія регіонів не втручається в роботу судової гілки влади. 
А все починалось так. Учора Печерський суд продовжив розгляд справи Юлії Тимошенко. Екс-прем’єр знову вимагала відводу судді Родіона Кірєєва «за систематичні порушення», однак той відхилив клопотання її захисту. Оскільки, за його словами, вони «внесені з метою затягування справи». Адвокат Тимошенко Юрій Сухов учергове наполягав на додатковому терміні для ознайомлення з матеріалами справи. Але і це клопотання суддя відхилив.
У суді допитували колишнього міністра з надзвичайних ситуацій Володимира Шандру та прем’єра Миколу Азарова. Глава уряду наполягав на неможливості розірвати газові угоди з Росією в односторонньому порядку. Він учергове висловив переконання, що в результаті «зрадницького договору» підвищилися комунальні тарифи. Прем’єр розказав, за якою ціною Україна купуватиме газ у Росії до кінця року: в першому кварталі 2011 року була ціна 263 дол., у другому — 296 дол., у третьому ведуться переговори про прогнозовану ціну 348 дол., у четвертому — 388 доларів.
Сторона державного обвинувачення звернулася до суду із клопотанням про зміну для Юлії Тимошенко запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту, оскільки підсудна, за словами прокурора Лілії Фролової, своєю поведінкою «заважає встановленню істини». «Краще зразу розстріляйте, дайте їй револьвер», — парирувала на це Юлія Тимошенко, повідомляє її персональний сайт. Незабаром суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв пішов до дорадчої кімнати для розв’язання клопотання сторони державного обвинувачення. «Знову прокурори заявили клопотання про зміну запобіжного заходу на арешт. Так хочеться заарештувати, що втрачають розум», — написала Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twіtter.
А народний депутат Сергій Власенко заявив, що екс-прем’єр не була залежною від Росії при підписанні газових угод, і продемонстрував журналістам ухвали Верховного суду Російської Федерації та Московського окружного військового суду, якими були виправдані вищі чиновники Міноборони Росії, нібито причетні до співпраці з ЄЕСУ. Зокрема, згідно з ухвалою не було виявлено складу злочину в діях генерала Григорія Олейника в частині перевищення ним службових повноважень.
До речі, у справі Юлії Тимошенко збирається дати свідчення і екс-президент Віктор Ющенко після повернення з відпустки, після 15 серпня. «Ющенко жодним чином не планує ухилятися від дачі свідчень у кримінальній справі, порушеній стосовно Тимошенко, і готовий співпрацювати», — запевнила його прес-секретар Ірина Ваннікова.