Так образно називають жителі села Степове свій дитячий табір «Світанок», заснований у 1973 році Героєм Соціалістичної Праці Володимиром Погорєловим. На утримання «Світанку» ДП «Племрепродуктор «Степове» цього року виділило майже 300 тисяч гривень.
На околиці села, в лісосмузі над водоймою, степовий краєвид залишає незабутні враження... У цій мальовничій місцині тридцять сім років тому молодий керівник (на той час) радгоспу «Степовий» Володимир Погорєлов разом з учнями Степівської середньої школи влітку вперше розбивав намети для дитячого табірного містечка. Списані восьмимісні солдатські намети не один рік були у вжитку, та, потрапивши до нових господарів, отримали нове життя. Крізь дірки у брезенті на долівку, всипану свіжим степовим різнотрав’ям, зазирали волохаті червневі зорі... У мить зорепаду сільські діти загадували бажання повернутися в дитинство ще і ще...
З 1988-го тут — дитяче містечко, яке будували всією громадою. Це чотири сучасні житлові корпуси, басейн, спортивні майданчики, простора їдальня та ціле море квітучих троянд. Усе доглянуто, впорядковано, збережено.
Протягом тривалого часу «Світанок» залишався табором праці і відпочинку: школярі проходили тут виробничу практику на полях рідного господарства. Нині — це оздоровчий табір, однак працелюбство залишилося доброю ознакою цього закладу.
— Сумлінне ставлення до праці у Степовому передається з молоком матері, — каже директор табору Марина Коренківська. — Господарство і сьогодні на плаву, бо наші люди завжди сподівалися тільки самі на себе. Табір виховав не одне покоління працелюбів. Можливо, саме тому «Степове» має майбутнє, що наш директор ніколи не економив на дітях.
Під час першої зміни, яка тривала 21 день, безкоштовними путівками у «Світанок» забезпечили дітей, які живуть у Степовому. Сьогодні, під час другої зміни, на запрошення директора Володимира Погорєлова у таборі відпочивають діти із малозабезпечених родин усього Миколаївського району.
— Практично вся продукція для кухні — вироблена руками працівників господарства. Це м’ясо, молоко, сир, масло, хліб, кондитерські та ковбасні вироби. Городину, свіжі овочі і фрукти привозять у їдальню кожного ранку просто з поля, — каже Наталія Боднар.
І ще одна істотна деталь. Директор Володимир Погорєлов щодня цікавиться тим, як почуваються в таборі діти.
Фото автора.