Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування впродовж дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання планує опрацювати більш як 120 законопроектів.

Зокрема, заплановано підготувати до розгляду в другому читанні проект закону про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» (щодо порядку утворення районних рад) (реєстр. №7307). Ухваленою в першому читанні редакцією документа передбачено, зокрема, що районні ради можуть утворюватися за рішенням територіальної громади Києва, прийнятого шляхом проведення місцевого референдуму, або за рішенням Київської міської ради.

До другого читання планується підготувати також проект закону про державну службу (реєстр. №8306). Документом, зокрема, пропонується встановити, що державний службовець — це громадянин України, який займає посаду державної служби в державному органі, органі влади Автономної Республіки Крим або їх апараті, одержує заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету, крім випадків, визначених законом, та здійснює визначені для цієї посади повноваження.

Документ містить також норму, відповідно до якої дія закону про державну службу не поширюватиметься, зокрема, на Президента України, членів Кабінету Міністрів, перших заступників та заступників міністрів; народних депутатів; Уповноваженого Верховної Ради з прав людини; депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (крім виборних посадових осіб Верховної Ради Автономної Республіки Крим); суддів; працівників прокуратури, яким присвоюються класні чини; військовослужбовців Збройних Сил України.

До повторного другого читання планується підготувати законопроекти про всеукраїнський референдум (реєстр. №6278); до другого читання законопроектів про місцевий референдум (реєстр. №7082), про попередню підготовку членів виборчих комісій (реєстр. №2787), про територіальну організацію виборів і референдумів в Україні (реєстр. №2630). Низку законопроектів планується підготувати до розгляду в першому читанні.

Крім цього, у комітеті мають бути проведені слухання на тему «Обговорення проекту закону України «Про регулювання лобістської діяльності в Україні».

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.