Долучений першого серпня до захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко адвокат Юрій Сухов не встиг ознайомитися з матеріалами кримінальної справи. Із п’яти тисяч сторінок, повідомляє УНІАН, він прочитав лише 472. За словами адвоката, протягом двох днів він переглядав матеріали в кімнаті, в якій ведеться відеоспостереження, що є порушенням таємниці адвокатської діяльності. Крім того, Ю. Сухов має прослухати аудіозаписи чотирьох засідань суду, і для цього потрібно, як мінімум, чотири робочі дні. З огляду на це він повідомив, що «об’єктивно не готовий до допиту свідків». «Не тому, що я цього не хочу робити, а тому, що я не в змозі», — зауважив він.

Проте сторона державного обвинувачення в особі прокурора Олександра Микитенка виступила проти надання адвокату додаткового часу на ознайомлення зі справою. Адже нині відбувається допит свідків, а цей процес не можна переривати. Заслухавши сторони, суддя Родіон Кірєєв ухвалив рішення відмовити Ю. Сухову в наданні додаткового часу.

Водночас суд задовольнив клопотання обвинувачення і долучив до матеріалів кримінальної справи вирок суду Російської Федерації, винесений генералу російської армії Григорію Олейнику. В судовому рішенні зазначається, що генерал був засуджений за перевищення службових повноважень під час реалізації контракту між Міноборони РФ та корпорацією «Єдині енергетичні системи України». Підсудна також наполягала, щоб це судове рішення долучили до матеріалів її кримінальної справи. Утім, вона наголосила, що у вироку чітко вказано, що генерала засуджено за перевищення службових повноважень.

«Жодного слова про хабарництво або про незаконні дії корпорації «ЄЕСУ» не сказано», — зазначила Ю. Тимошенко. Крім того, за клопотанням підсудної до справи було долучено матеріали «Української правди» стосовно впливу адміністрації Президента на процес над нею.

Учора суд також продовжив допит свідків, зокрема, екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка.

За словами колишнього урядовця, 19 січня 2009 року тодішній прем’єр Ю. Тимошенко виступала одразу в двох іпостасях — глави уряду та голови НАК «Нафтогаз України». «Що мені здається неправильним», — сказав він. Водночас В. Огризко зауважив, що Міністерство закордонних справ було усунуто від участі в переговорах 2009 року на всіх етапах.

«Я нікого ні в чому не обвинувачую. В нашій історії були випадки, коли і прем’єр-міністри, і президенти так вели переговори, але це, я думаю, стало наслідком правового нігілізму», — вважає він. На думку екс-чиновника, логічним продовженням такого правового нігілізму в 2010 році стали і «Харківські угоди». «Обидві ці угоди мають бути скасовані, й для цього є всі правові підстави».

На момент здачі номера судове засідання ще тривало.

Вл. інф.