Трагедії на шахтах у Суходільську й Макіївці, що сталися минулого тижня, були основною темою, яку обговорювали на засіданні Кабінету Міністрів.

«Коли трагедія викликана стихією — залишається зціпити зуби і молитися. Але в нас раз за разом до стихії додається безвідповідальність, нехтування безпекою, технічна безграмотність. Тому, розмовляючи з родичами загиблих, постраждалими, рятувальниками, лікарями, я сам собі давав наказ: треба покласти край рукотворним катастрофам. Вугілля для нас — стратегічне питання, але не за будь-яку ціну», — наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Невдовзі, за його словами, будуть відомі остаточні висновки урядових комісій. І всі питання безпеки на підприємствах гірничої галузі, особливо щодо надкатегорійних шахт, будуть розглянуті на спеціальному засіданні через тиждень. 

М. Азаров пообіцяв виконання всіх прийнятих рішень взяти під особистий контроль.

Водночас глава уряду зауважив, що після наради з керівниками та фахівцями галузі зробив декілька висновків:

* довіряти системам безпеки на самих шахтах далі не можна;

* необхідно підвищити вимоги до технічної безпеки і рівень відповідальності за їх дотриманням, аж до запровадження жорсткіших законодавчих норм;

* необхідно виділити кошти на технічне переозброєння гірничнорятувальних служб і вдосконалити їх організацію;

* у великих промислових центрах, де підвищені ризики травматизму, професійних захворювань, екологічної небезпеки, треба збудувати нові найсучасніші лікарні з відповідним рівнем допомоги, особливо на випадки аварій.

Не оминули урядовці й економічних питань, зокрема, можливого дефолту в США. «Драматичного для всього світу розвитку подій на цьому етапі вдалось уникнути. Але політика світового емісійного центру, яким є США, залишається такою, що змушує нас із підвищеною обережністю ставитися до зовнішніх запозичень. Тому мета нашої економічної політики полягає в максимальному насиченні внутрішнього ринку вітчизняними товарами, які виробляються на вітчизняній техніці, за передовими технологіями», — наголосив М. Азаров. Водночас він запевнив: фінансових потрясінь в Україні не буде. Уряд разом із Національним банком контролюють ситуацію.

За словами прем’єра, в нас є ресурсний та економічний потенціали, які забезпечать міцність гривні навіть на етапі виходу з кризи. Зокрема, динаміка, якої набуває агропромислове виробництво. Водночас він наголосив: економічних підстав для того, щоб зростали ціни на хліб, цукор, м’ясо, молоко, овочі тощо, просто не існує.

Глава уряду доручив Міністерству аграрної політики і продовольства «буквально в щоденному режимі моніторити ситуацію на ринку аграрної продукції і попереджати сезонні, а головне — спекулятивні коливання цін».

Вл. інф.

Фото Андрія КРИМСЬКОГО.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.