Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативним групам із проведення всеукраїнського референдуму з купівлі-продажу землі.

ЦВК розглянула відповідне подання львівського міського голови та секретаря Дрогобицької міської ради, а також документи проведених зборів громадян України (у Львові — 18 травня та в Дрогобичі Львівської області — 13 липня) щодо утворення відповідних ініціативних груп.

Комісія зазначила, що питання, затверджене зазначеними зборами громадян («Чи підтримуєте Ви заборону купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення і пов’язане з цим внесення відповідних змін до Земельного кодексу України?»), не може бути винесене на всеукраїнський референдум за народною ініціативою «як таке, що не відповідає Конституції України». Понад те, ЦВК встановила, що документи зборів не відповідають вимогам закону про український та місцеві референдуми і роз’ясненню щодо утворення та реєстрації ініціативних груп всеукраїнського референдуму.

Крім того, як повідомили «Голосу України» у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал, заступники голови комісії Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна, член Центральної виборчої комісії Олександр Чупахін зустрілися з делегацією Координатора проектів ОБСЄ в Україні. В зустрічі брали участь Координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Любомир Копай, менеджер проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні Тигран Карапетян та радник з питань виборів та управління Координатора проектів ОБСЄ в Україні Євген Побережний.

Сторони відзначили конструктивний та плідний характер попереднього співробітництва та обговорили окремі аспекти подальшої співпраці. Зокрема, мова йшла про реалізацію проекту «Сприяння подальшому зміцненню виборчих процесів в Україні», який здійснюватиметься цього року за позабюджетні кошти ОБСЄ.

На завершення зустрічі Володимир Шаповал із вдячністю запевнив гостей у тому, що Центральна виборча комісія і надалі зацікавлена в співробітництві з Координатором проекту ОБСЄ в Україні і, зі свого боку, готова докласти всіх зусиль для продовження спільного проекту.