Бетон, який був в основі башти копра шахти імені Бажанова, не відповідає стандартам. Про це заявив журналістам генеральний директор державного підприємства «Макіїввугілля» Станіслав Толчін. Керівник об’єднання припускає, що саме нестандартний матеріал може бути однією з причин раптового обвалення. «Міцність бетону набагато нижча, ніж повинна бути. Це засвідчили проби. Крім того, у 70-х роках минулого століття на копрі була замінена підйомна машина шведського виробництва на радянську. На жаль, тоді не було методів та засобів для вивчення правильної установки цієї машини. Вона важча та за своїми динамічними навантаженнями потужніша за попередню», — розповів вугільний «генерал».
Він додав, що остаточні висновки про причини аварії дасть урядова комісія протягом двох тижнів. Керівник запевнив, що на шахті дотримувалися всіх норм та правил експлуатації баштового копра: «Інститут, який курирує ці питання (Донецький науково-дослідний інститут гірничої механіки імені Федорова. — Авт.), видав дозвіл на експлуатацію баштового копра шахти до 1 січня 2013 року. Звичайно, те, що відзначив Прем’єр-міністр з приводу неналежного рівня технічного керівництва з боку шахти, — це зараз досліджується, і будуть зроблені відповідні висновки».
Генеральний директор та профспілкові лідери розповіли, що всі питання, які поставили перед урядовою комісією родичі загиблих, буде вирішено. Для того щоб не залишити сім’ї наодинці з горем та допомагати в майбутньому, за кожною родиною закріплено по одній із шахт об’єднання. Вугільне підприємство займатиметься питаннями ремонту житла, відпочинку та оздоровлення, навчання дітей у вишах.
Станіслав Толчін пообіцяв, що жодного працівника шахти імені Бажанова не буде звільнено: всі отримають роботу або на цьому, або на інших вугільних підприємствах на час спорудження нового копра. Його обіцяють збудувати за 16 місяців.
«Голос України» попросив прокоментувати безпрецедентну для галузі аварію колишнього директора шахти імені Бажанова Михайла Ничипора, який очолював вугільне підприємство з 1996 по 2000 роки, а згодом був генеральним директором «Макіїввугілля». «Справді, такого випадку не було в історії України. Тому експерти повинні ретельно вивчити всі обставини, взяти проби тощо. Науково-дослідний інститут оглядав копер і видав дозвіл на роботу на три роки. А поточну перевірку повинні проводити силами фахівців шахти. Вони оглядають і стовбур, і пошкодження копра. Якщо є зауваження — доповідають керівництву. Повинні доповідати. І фіксувати це в журналі перевірки», — розповів колишній керівник шахти.
Автору цих рядків вдалося поговорити з експертом, якого залучено до розслідування аварії. Фахівець розповів про дані аналізу фрагмента, взятого з основи аварійного копра. За нормами, така споруда повинна витримувати тиск у 200 кілограмів на квадратний сантиметр. Зразок матеріалу башти витримав лише 3 кілограми на квадратний сантиметр. «Це свідчить, що цементу там практично немає», — заявив співрозмовник. Старожили припускають, що розкрасти матеріали могли ще півстоліття тому: одночасно із шахтою будувалося нове селище, і майбутні новосели часто тягли будматеріали з вугільного підприємства. З іншого боку, як міг технічний персонал шахти «не помітити» таких разючих змін у стані споруди? Відповідь на ці питання повинна дати створена комісія.