Нещодавно десятки рибалок і відпочивальників помітили дельфіна буквально за декілька сотень метрів нижче від набережної міста Гола Пристань. Морська тварина безтурботно гралася в річці Конці, начебто це було її природнє середовище проживання. «Побоюючись, що доросла чорноморська афаліна поранена або хвора, хтось із городян зателефонував до МНС, і рятувальники на човні спробували піймати дельфіна. Однак він з легкістю уникав їх, переслідуючи якийсь косяк риби», — поділився з нашим кореспондентом враженнями очевидець — голова Голопристанської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок Юрій Жигалов.
Варто зазначити, у водах біля узбережжя Дніпро-Бузького лиману дедалі частіше можна побачити дельфінів. Що екологів, на відміну від зівак, аж ніяк не тішить.
Начальник пункту моніторингу стану популяції дельфінів Чорноморського біосферного заповідника Зоя Селюніна розповіла: «Із трьох видів дельфінів у прісних водоймах найчастіше з’являється азовка — окремі представники цього ендемічного виду можуть доходити навіть до дамби Каховської ГЕС. Однак у Дніпро-Бузькому лимані останніми місяцями бачили й цілі групи дельфіна-білобочки, чисельністю до десятка. У лиман і вище дельфіни зазвичай заходять слідом за мігруючими в річку на нерест або зимівлю стайними видами риб — дніпровським оселедцем, пузанком. До того ж через надмірну «зарегулюваність» скидань із каскаду річкових гідроелектростанцій вода в лимані з кожним роком стає більш солоною».
Обивателі вважають, що перебування дельфіна в річковій воді неминуче призводить до його загибелі дельфіна — від неї він нібито сліпне. Але кандидат біологічних наук Зоя Селюніна зазначає, що тимчасовий контакт із прісними, а швидше, зі «слабосоленими» водами не може завдати здоров’ю азовки або тієї ж білобочки шкоди. Цю легенду, найімовірніше, придумали люди, які зустрічалися з азовкою або білобочкою, осліпленими паразитами — таке з ними буває. Отож для дельфінів шкідлива не прісна вода, а численні браконьєрські сіті. Дельфін, який заплутався в них і не може вистрибнути за ковтком свіжого повітря, десь за півгодини гине.
Трагедією закінчилися водні забави
для двох компаній «нових українців», котрим у темряві закортіло влаштувати гонки на швидкісних катерах. Один із власників імпортної «іграшки» вартістю майже сто тисяч доларів невдало зманеврував, і його судно врізалося в інший катер, який належав мешканцеві Херсона. Зіткнення сталося всього за триста метрів від набережної міста Гола Пристань, тому потерпілих швидко витягли з води рятувальники. Херсонець та його подруга отримали тяжкі травми, а 20-річна пасажирка судна винуватця аварії ранком померла в районній лікарні. Сам «гонщик» зміг вибратися з води й утекти, але міліція вже встановила його особу.
У Голій Пристані кажуть, що він належить до браконьєрського угруповання, що контролює значну частину нелегального вилову риби та креветки на Чорноморському узбережжі Херсонщини. Найімовірнішою причиною аварії начальник Нижньодніпровського регіонального представництва Головної державної інспекції України з безпеки судноплавства Микола Малихін називає значне перевищення швидкості й темряву.