До ЄВРО-2012 готуються і машиністи

Перша група «новобранців» із числа машиністів електровозного депо «Жовтень» почала опановувати основи експлуатації нових швидкісних електропотягів. Організували навчання на базі Лубенського центру професійної освіти Південної залізниці. Як повідомили в прес-службі залізниці, це перший етап засвоєння практики швидкісного руху на українських магістралях, що запроваджується в рамках програми підготовки до ЄВРО-2012. Майже півтора десятка машиністів електровозів вивчають будову електропоїздів, умови технічного обслуговування та правила експлуатації рухомого складу. Кожному з кандидатів довелося пройти не лише професійний відбір, а й психологічне тестування. В самому центрі подбали про те, щоб на основі технічної документації заводів-виробників новітніх електропоїздів розробити відповідні методичні рекомендації, підготувати належні наочні матеріали, покликані дати ґрунтовну уяву про конструкцію пультів управління швидкісними локомотивами, облаштування салонів вагонів підвищеного комфорту тощо.
У навчальний план заклали ознайомлення з особливостями зразків нової техніки — міжрегіональних двосистемних електропоїздів виробництва корейської компанії «Hyundaі Rotem» та двоповерхових електропоїздів подвійного живлення чеської компанії «Skoda Vagonka». Уже цього місяця машиністи «швидких поїздів» Лубенського центру профосвіти пройдуть і свою першу виробничу практику.
Коли ж підмітати вулиці?
Дискусія на цю тему розгорілася в Кременчуці. Річ у тім, що напередодні головний санітарний лікар міста Віктор Самойленко відповідною постановою визначив, що вранці замітати тротуари та зупинки транспорту двірники можуть лише «за межами» так званої години пік. Тобто, або до сьомої ранку, або після дев’ятої... Як зазначив головлікар, до СЕС постійно надходили скарги кременчужан, які зранку ведуть своїх дітей у садочки, а в цей час двірники піднімають стовпи пилу. «Коли двірники замітають тротуар чи зупинки громадського транспорту, піднімають пил, і інфекції з пилом можуть передатися людям». Віктор Самойленко вважає, що в цей час двірники можуть виконувати іншу роботу. Однак позиція СЕС не сподобалася керівництву міста. Міський голова Олег Бабаєв навіть назвав її «бредом» і повідомив, що вже скасував дану постанову. Щоправда, в СЕС сумніваються, чи має право (а головне — повноваження) міський голова вирішувати такі питання на власний розсуд.