Ситуація навколо землі в центрі столиці, на якій розташований Національний історико-архітектурний музей «Київська фортеця», досягла критичної точки. Про це заявив директор музейного комплексу В’ячеслав Кулінич.
За його словами, у судовому провадженні проти музею знаходиться 28 позовів від різних забудовників та інвесторів, які претендують на цю землю. Керівництво музею ходить у суд як на роботу, і поки що жодної справи не програло. Такий інтерес до комплексу пан Кулінич пояснює іронічно: «Музей має зухвалість володіти земельною ділянкою в 130 гектарів у центрі Києва — на бульварі Лесі Українки та на Лисій горі».
Ласим шматочком для забудовників стала кругла вежа №4 по вул. Старонаводницькій, що її не без «допомоги» місцевих чиновників хочуть або передати приватникам у довгострокову оренду на 49 років, або умисно довести будову до такого зношення, коли можна буде сміливо заявити, що керівництво музейного комплексу не зробило нічого, щоб зберегти пам’ятку історії. А отже, треба терміново передавати весь комплекс тим, у кого гроші на ремонт є, — тобто знову все тим же «інвесторам», повідомляє «Оглядач».
— Попри те, що ще 29 березня 2010 року Президент Віктор Янукович підписав указ про передачу території і комплексу будівель Київської фортеці в державну власність, цього не зроблено дотепер, — сказав В’ячеслав Кулініч. — Минулого тижня, коли документи щодо передачі фортеці державі пройшли всі стадії узгоджень і були винесені на голосування Київради, питання несподівано зняли з порядку денного. Виходить, місцевим чиновникам указ «згори» зовсім не указ?
На думку директора музею, виконання указу Президента значно скоротить кількість претендентів на землі музею і, відповідно, кількість судових позовів.
Національний історико-архітектурний музей «Київська фортеця» не хочуть віддавати в державну власність. Міська влада має намір задіяти позабюджетні кошти нібито для збереження пам’ятки. Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець.
— У Києві чимало об’єктів, які, безумовно, можуть стати приватною власністю, та лише за умови розміщення там соціально-важливих установ: музеїв, галерей, театрів. Але віддавати частину Київської фортеці — це верх цинізму. Так можна дохазяйнуватися до того, що заради економії грошей у Києво-Печерській лаврі та Софії Київській відкриють супермаркети або нічні клуби, — заявив він.