Прийом заяв на вступ до вищих навчальних закладів завершено. Цього року документи подало майже 290 тисяч абітурієнтів. З першого серпня ВНЗ оприлюднюють рейтингові списки рекомендованих для навчання. Далі — справа за майбутніми студентами. Вони мають до 5 серпня подати оригінали своїх документів в остаточно обраний ВНЗ. І поки абітурієнти шукають свої прізвища у рейтингах, експерти підбивають перші підсумки вступної кампанії. Думка профільного міністерства — усе пройшло на вищому рівні. А незалежні експерти запевняють: роботи над помилками буде чимало.

Особливість цьогорічної вступної кампанії — її успішна організація, переконаний міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник. Мовляв, цьогоріч черг і незадоволень під приймальними комісіями не було. Та й на «гарячу лінію» міністерства надійшло майже удвічі менше скарг від абітурієнтів, аніж минулого року. Ще одна особливість — багато охочих вступити на технічні спеціальності.
А от майже до 20 навчальних закладів країни абітурієнти не подали жодної заяви. Понад 30 вишів отримали до 10 заяв. І ще 130 — від 10 до 100 заяв! Таким закладам міністр радить замислитися над тим, а чи потрібні вони взагалі. До речі, за словами Дмитра Табачника, вища освіта ще ніколи з часів незалежності не була такою доступною, як сьогодні. На 100 абітурієнтів цього року припадає в середньому 55 бюджетних місць. Для порівняння: торік їх було лише 39.
Виправдали себе, за словами міністра, цьогорічні новації, як-то подовжений термін прийому документів, система нарахувань додаткових балів переможцям олімпіад і навіть... запровадження електронного вступу.
А от громадські спостерігачі узріли чимало немасових і некритичних, але все-таки порушень. Найперше — непрозорість роботи приймальних комісій. За даними громадянської мережі ОПОРА, в деяких університетах списки рекомендованих до зарахування оприлюднили без зазначення балів, категоризації, а просто в алфавітному порядку. Чимало головного болю цьогорічним абітурієнтам додали «маніпуляції» з обсягами державного замовлення. Коли в деяких вишах до останнього дня не було відомо, скільки саме бюджетних місць виділяється на окремі спеціальності. А частина ВНЗ виставила слухачам своїх підготовчих курсів максимальні бали. 
Щоправда, махлювати намагались і самі абітурієнти. Кількох випускників спіймали на спробі подати підроблені сертифікати ЗНО чи шкільні атестати. Звернення на «гарячу лінію» ОПОРИ не припиняються й досі. Їх характер примушує експертів непокоїтись: є загрози, здатні поставити під сумнів легітимацію вступної кампанії як такої з боку самих вступників.
Нагадаємо, 6 серпня рейтингові списки мають оновитися. З них буде вилучено осіб, які до того часу не подадуть оригінали документів до ВНЗ. Їх місця займуть абітурієнти, які знаходились нижче у списку, та сформується другий рейтинговий список. Тим, хто потрапить до нього, буде дано ще два дні (6 та 7 серпня) для того, щоб подати оригінали документів до вишу. 8 серпня, всі ВНЗ України мають втретє оприлюднити рейтингові списки, знову вилучивши абітурієнтів, які не подали оригінали своїх документів. У результаті до нового списку знову мають увійти абітурієнти, які знаходились нижче за списком. У них також буде два дні (8 та 9 серпня) для того, щоб подати оригінали документів. І не пізніше 10 серпня ВНЗ мають видати накази про зарахування абітурієнтів на бюджет.
  • Топ-п’ятірка ВИШІВ

 Цього року лідером за кількістю поданих заяв є Національний університет «Львівська політехніка», на його рахунку понад 26 тисяч заяв. 

Друге місце — Львівський національний університет імені Івана Франка (24 тисячі). Бронзовий призер — Національний авіаційний університет (майже 24 тис). 

Далі — Національний технічний університет України «Київська політехніка» та Київський національний університет імені Тараса Шевченка (23,3 та 22,6 тисячі відповідно).

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.