Житло та робочі місця — саме ці два питання найбільше турбують молодь. Вирішити перше з них, переконані народний депутат Андрій Пінчук та голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін, можна за допомогою законодавства. Відповідний законопроект «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» вони презентували вчора.

Чинний закон «Про соціальне становлення молоді» закладає основні принципи розв’язання житлової проблеми. Але досвід останніх десяти років засвідчив: державних ресурсів для цього явно не достатньо. Нині, переконаний Леонід Рисухін, з’явилися сприятливі умови для істотного поліпшення ситуації.

Законопроект не передбачає забезпечення житлом, а лише здійснює підтримку в його будівництві або придбанні. Тобто держава не будуватиме житло для передачі у власність, а допомагатиме дешевими та доступними кредитами, або надаватиме можливість винаймати чи орендувати його. Це, на переконання Л. Рисухіна, є соціально виваженим і справедливим. Крім того, проект сприятиме й створенню молодіжних житлово-будівельних кооперативів.

До того ж органи місцевого самоврядування, відповідно до проекту, мають надавати Фонду земельні ділянки в довгострокову оренду за ціною одна гривня за один гектар на рік.

За словами Л. Рисухіна, проблем із виділенням землі не має бути. Вже нині, зауважив він, за дорученням уряду Міністерством регіонального розвитку та будівництва зібрано перелік ділянок, які місцеві органи влади готові виділити для зведення доступного житла.

А досягти усього цього можна, насамперед, закріпивши відповідні гарантії в законі. Зокрема, передбачити в ньому цифри, показники результативності, закласти механізм планування фінансування програми залежно від кількості сімей, які потребують житла. Крім того, для контролю за реалізацією законодавства при Президентові має бути створена громадська рада — впливова і публічна організація. До її складу ввійдуть представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів, місцевих органів влади, профспілок тощо.