Радою 14 жовтня були провокаціями — визнають і в керівництві держави, і у правоохоронних органах. Штурму парламенту вдалося запобігти, однак попереду вибори, і вже лунають заяви про нові провокації у столиці та регіонах. Чи готові їм дати відсіч?
«Провокатори, які створили картинку для російської пропаганди, штурмуючи будівлю парламенту, повинні відповідати перед законом та бути засуджені суспільством», — заявив у своєму коментарі Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ.
 За словами глави парламенту, надзвичайно важливим є прийняте рішення щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. «Відтепер за будь-які фальшування виборів та підкуп винні нестимуть жорстку кримінальну відповідальність», — наголосив він, підкресливши, що такі провокативні дії зірвали подальшу роботу Верховної Ради та прийняття необхідних для країни законів. Серед них — і питання захисту вкладів фізичних осіб в банківському секторі, і забезпечення прозорості організації виборчого процесу, і зміни до бюджету щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів, учасників АТО та багато інших законів.
«Російська ж пропаганда отримала вчергове «картинку», яка принижує українську державу, — сказав О. Турчинов. — Провокатори сподівались отримати політичні дивіденди під час виборчої кампанії, але, на моє переконання, вони повинні отримати осуд суспільства та відповідати за свої дії перед законом».
Президент України Петро Порошенко заявив, що не дозволить провокаторам та особам, які прагнуть розхитати політичну ситуацію в країні, відкрити «другий фронт». «Відкрити «другий фронт» всередині країни не дам ні провокаторам, ні дезертирам», — сказав глава держави представникам ЗМІ у Запоріжжі. Події під Верховною Радою Петро Порошенко розцінив як провокації. «Я пишаюся рівнем відповідальності та свідомості українців, які не дають розхитати ситуацію в країні», — сказав Президент. Він також зазначив, що, за інформацією силових структур, події 14 жовтня планувалися набагато раніше, і ще тиждень тому було відомо про можливі провокації. Дії підрозділів міліції, Нацгвардії під час подій під парламентом глава держави назвав ефективними та злагодженими. «Міліція, нарешті, почала діяти ефективно», — сказав Петро Порошенко.
«Кому була вигідна буза під Радою, крім ворогів України? Жалості й знижок на, мовляв, ми «брати майданівці» — нуль. Тільки закон, — так прокоментував провокації під парламентом міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. — Кому це потрібно? Тим політичним силам, хто може підтримувати себе лише в хаосі, хто в негативі бійок шукає для себе передвиборний піар. Адже не було жодних причин влаштовувати бійку під Радою. Останній день у парламенті був продуктивний як ніколи — проголосовано за масу позитивних законів: і з антикорупційного законодавства, щодо відповідальності за підкуп виборців... Але ж ні — бійка, штурм, вибухові пакети. У підсумку — Рада закрилася, зірвано голосування за соціальним законом, щодо виділення коштів агентству, що займається справами поранених і ветеранів АТО. Зірваний закон, що регламентує голосування 50 000 військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО — позбавили їх у такий спосіб права голосу... Потакань і потурань бардаку не буде. Треба поважати себе, свою країну і порядок в цій країні», — цитує міністра офіційний сайт МВС України.
За повідомленням відділу зв’язків з громадськістю ГУМВС України в місті Києві, у результаті сутички під Верховною Радою 14 жовтня 15 правоохоронців отримали тілесні ушкодження, двоє з яких перебувають у важкому стані. На спецлінію «102» від медиків надійшло три повідомлення про потерпілих з числа цивільних осіб, у тому числі телеоператора одного з телеканалів України. За скоєння протиправних дій правоохоронці затримали понад 30 чоловік, один з яких є працівником міліції і під час заходів перебував у цивільній формі одягу. Наразі з ними проводяться слідчі дії та встановлюється ступінь провини кожного. За фактом хуліганських дій біля парламенту слідчим відділом Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 КК України «Хуліганство». Розпочато досудове розслідування. Керівництво ГУМВС України в місті Києві наголошує: правоохоронці й далі реагуватимуть на будь-які прояви неповаги до закону та вчинення правопорушень, незалежно від статусу та політичних поглядів осіб.
Служба безпеки України спільно з МВС України затримала серед осіб, які брали активну участь у протиправних акціях та сутичках з правоохоронцями біля Верховної Ради 14 жовтня, діючого співробітника міліції, котрий у масці-балаклаві у натовпі вчиняв жорстокі збройні напади на громадян. «Сержант патрульно-постової служби С., 1980 року народження, серед інших провокаторів, які діяли за злочинним сценарієм, намагався зірвати засідання Верховної Ради, дестабілізувати ситуацію в столиці, — йдеться у повідомленні прес-центру СБУ. — У затриманого міліціонера вилучено металеву рогатку та важкі залізні гайки, якими він поцілював у журналістів, правоохоронців, мирних людей. Тривають оперативно-слідчі дії. Спільно з органами міліції СБУ встановлює інших учасників провокації».
Водночас уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко в ефірі «5 каналу» заявила, що у столиці заплановані нові провокації. За її даними, до нових спроб дестабілізувати ситуацію перед виборами можуть залучити профспілки.
«Треба розуміти, що триває виборча кампанія, і за моєю інформацією, готуються подібні провокації із залученням профспілок, — сказала І. Геращенко. — Очевидно, що за цим стоять певні політичні сили — хтось говорить, що це одна з демократичних партій, хтось говорить, що це «Опозиційний блок». Але мета одна — напередодні надзвичайно важливої події в Мілані, там, де у форматі Європейський Союз, європейські лідери і Президент України з одного боку, а з другого боку — президент країни-агресора Путін, будуть розмовляти про виконання імплементації мирного плану Порошенка... Але хтось зацікавлений, щоб у цих брудних ігрищах передвиборних роздмухувати ситуацію не тільки навколо глави держави, а взагалі України, показуючи, що там проблеми не лише на сході, а і у Києві».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Коментар для «Голосу України»
Маркіян ЛУБКІВСЬКИЙ, радник Голови СБУ:
— Інформація про підготовку провокацій у нас була, і географія так званих протестних акцій могла бути набагато ширшою. Але завдяки спільним діям правоохоронців нам вдалося цього уникнути, попередити. Сутички могли відбутися не тільки в Києві й бути набагато активнішими, набагато масовішими, масштабнішими.
І це не лише заслуга СБУ чи МВС. Люди стають зрілішими, люди не ведуться на провокації, й, зокрема, військовослужбовці. Сутички під Верховною Радою були мінімізовані, тих, хто їх провокував, затримано.
Ми не раз попереджали українських громадян, що провокації можуть готуватися, що вони плануються, і маємо про це абсолютно достовірну інформацію. Ми будемо жорстко і негайно реагувати на будь-яку антиукраїнську діяльність, прояви сепаратизму, екстремізму, заклики до порушення територіальної цілісності України, її суверенітету, зневаги до наших державних символів, нашої історії, традицій і мови. Ми вдячні всім, хто повідомляє Службі безпеки України про такі правопорушення і розраховуємо на підтримку громадян України і у майбутньому. У нас працює телефон гарячої лінії — 0-800-501-482 — і електронна скринька — callcenter@ssu. gov. ua. І ми просимо людей повідомляти нам про такі випадки у день проведення виборів. Вибори — це чутливий елемент нашого політичного життя, тому ми дуже свідомі того, що провокації можуть готуватися спеціально. Ми посилили у співпраці з МВС наші штатні одиниці від центрального рівня до районного для того, щоб запобігати випадкам тиску на виборців, впливу на роботу виборчих комісій. Ця ситуація нами нині дуже ретельно моніториться, і ми готові до будь-яких провокацій, які можуть виникнути у контексті проведення позачергових парламентських виборів в Україні. Щодо подій 14 жовтня під Верховною Радою — ми у процесі аналізу, розслідування, і відповідні висновки будуть зроблені найближчим часом.
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.