Президент України впевнений, що переозброєння і переоснащення, яке сьогодні відбувається в українській армії завдяки роботі підприємств оборонного комплексу, значно підвищить її обороноздатність. Про це Петро Порошенко заявив під час робочої поїздки до Запоріжжя.

Під час нагородження 26 бійців—учасників АТО державними нагородами (на щойно відремонтованому оглядовому майданчику Національного заповідника «Хортиця») Президент України офіційно представив нового міністра оборони. Зокрема, Петро Порошенко зауважив, що коли генералові Степану Полтораку вдалося з нуля створити Національну гвардію, то він зможе й реформувати Збройні Сили.

Продовжуючи військову тему, Президент України перед строєм 250 загартованих у боях бійців заявив, що Україна більш не буде відзначати День захисника Вітчизни за календарем іншої держави. «Нам потрібно вшановувати вас, українських військових. Свято, яке ми відзначатимемо тепер 14 жовтня, має глибоке історичне коріння. Сотні років тому, тут на Хортиці, народилася традиція вшановувати Богородицю, як захисницю козацтва. День Покрови з релігійного перетворився на професійне свято українського захисника», — наголосив Петро Порошенко.

Далі глава держави високо оцінив дії української артилерії. Запоріжцям, зокрема, було дуже приємно чути, що Президентом відзначено саме їхню 55-ту артилерійську бригаду.

Варто додати, що з нагоди Покрови на Хортиці, у січовій церкві Історико-архітектурного заповідника «Запорозька Січ» відбулася святкова літургія, у якій взяв участь Петро Порошенко.

Спілкуючись із журналістами, він прокоментував обстріл із людськими жертвами у Маріуполі, а також підготовку зустрічі у четвер у Мілані в багатосторонньому форматі за участю лідерів країн Європейського Союзу, президентів України і Росії. «Одна тема: мир. Одна тема: яким чином ми можемо забезпечити спокій, врятувати від гуманітарної катастрофи жителів Донецької і Луганської областей — без води, без світла, без тепла, без продуктів харчування, під постійним обстрілом?» — сказав П. Порошенко.

Президент не стримував емоцій стосовно гарячих на той час подій в передмісті Маріуполя, де 14 жовтня ворожа розвідувально-диверсійна група зайшла на нашу територію, зробила залп з системи «Град» і влучила у похоронну процесію: «Коли це скінчиться? Коли їх вже приберуть з нашої території? Єдине, про що ми просимо і чого хочемо, — закрийте кордон, заберіть своїх військових, заберіть свою бронетехніку і дайте нам самим розібратися. У нас немає жодного внутрішнього протистояння, немає жодного внутрішнього конфлікту, немає зіткнень. Нам треба прибрати бандитів і продовжити нормально жити — нормально працювати, нормально відправити дітей до школи, в інститути, вийти з дитиною на вулицю, не боячись артилерійських атак», — заявив Петро Порошенко.

Глава держави також зробив декілька інших важливих заяв. Зокрема, Президент запевнив, що всі, хто воював в АТО, хто був у складі озброєних частин України, Національної гвардії, добровольчих батальйонів, підрозділів МВС, СБУ, рятувальники і прикордонники — всі вони отримають статус учасника бойових дій.

Петро Порошенко спростував чутки, що українська металургія була повністю орієнтована на російський ринок. Це, за його словами, далеко не так. За останні чотири місяці наш товарообіг з ЄС зріс (за різними групами продукції) від 14 до 27 відсотків. Президент переконаний, що ухвалене рішення про створення в Україні Антикорупційного бюро сприятиме інвестиціям в Україну та зв’язкам із закордонними партнерами. Спрощено й процедуру банкрутства.

Під час перебування на підприємстві «Мотор Січ» Президента в одному із цехів зустріли приблизно тисяча працівників із плакатами «Ні війні!» і «Ми за мир». Тим часом саме у стінах «Мотор Січі» було оголошено про військове замовлення: 10 вертольотів Мі-8 (з новітніми двигунами) запорізького підприємства надійдуть до Збройних Сил, і ще три — отримає Національна гвардія. «Все робиться для того, щоб робітники мали роботу, а українська армія була сильною», — прокоментував подію Петро Порошенко. І додав: «Не маю сумніву, що оновлена армія здатна нас захистити».

Запоріжжя.

Президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв (праворуч) показує Президенту України Петру Порошенку та новопризначеному міністру оборони України Степану Полтораку вертоліт Мі-8.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).