У Башарівку прийшов інвестор
 
Башарівський сільський голова Ігор Крук на моє запитання «Чи задоволені місцеві мешканці інвестором?» пожартував:
— Колись нашими селами (а до складу Башарівської сільради Радивилівського району, крім Башарівки, входять ще й Старики, Пріски, Перенятин. — Авт.) мало хто цікавився, а тепер ось і преса нас не минає. А якщо серйозно, то ми задоволені тим, що у нашому селі створило свою сьому за ліком виробничу дільницю приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс». Взяло в оренду паї місцевих мешканців (лише по нашій сільраді близько двох тисяч гектарів), дає їм раду. Люди сподіваються, що матимуть зиск від такої співпраці, оскільки чули, що це підприємство в інших селах нашої області, де теж орендує паї, чесно розраховувалось з людьми.
До речі, під опікою працівників дільниці №7 ПП «Агро-Експрес-Сервіс» з центром у Башарівці — більше 3,6 тисячі гектарів (це з паями башарівців). Що і скільки сіяти тут, вирішує головний агроном дільниці Галина Войтків. Цьогоріч пріоритет надали цукровим бурякам — їх розмістили на 1,6 тисячі гектарів. Також посіяли пшеницю, ріпак, а ще культури, що згодяться для тваринницької галузі, яку вже почали тут розвивати. Відтак припасли вже чимало кормів.
— Досі ми спеціалізувалися на рослинництві. Але хочемо спробувати себе і у тваринницькій галузі, зокрема, у молочній, — ділиться планами генеральний директор ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергій Костючко. — Їду до Німеччини відбирати племінну худобу.
Тим часом для її утримання у Башарівці готують два корівники. На цих роботах задіяне місцеве населення. Тож сільський голова Ігор Крук радіє, що людям є робота, а отож і можливість заробити на життя:
— Загалом маю надію, що після того, як інвестор «обживеться» у наших селах, проблема з працевлаштуванням місцевих мешканців вирішиться, — розмірковує він. — Адже додасться робочих місць на фермах, а вже зараз мої земляки задіяні на ремонтно-будівельних роботах, працюють механізаторами.
А працювати на сучасній сільськогосподарській техніці — «Клас Лексіон», «Холмер» — одне задоволення, кажуть механізатори. Комфортні кабіни порівнюють із салонами іномарок. Тож тримаються роботи, бо і заробітки хороші, і соціальні гарантії, й умови праці належні. Ось, скажімо, така «дрібничка», як мийка для техніки, не у всіх господарствах є. «А у нас є, — зазначає механізатор Андрій Бобчук . — Це дає змогу утримувати техніку у зразковому стані».
Допоки готують до «заселення» ферми за «європейськими стандартами», і на «старих» тваринники не дрімають: доглядають близько двох сотень корів чорно-рябої та голштино-фризької порід, нетелів, яким по два роки, а також теляток, відлучених від корів.
— Хороший знак — на фермі почали народжуватись телятка-двійнятка, — каже підмінна доярка Наталія Українчук , яка пестить чорно-рябу малечу.
Щодня із башарівської ферми на Кременецький молокозавод сусідньої Тернопільської області надходить у середньому від 1,8 до 1,9 тисячі літрів молока. Надої, починаючи з червня, постійно зростають. Тож «молочний дебют» можна вважати вдалим, жартують тваринники, до яких приєднується і оператор Василь Костюк , який через молочну лінію щодня пропускає понад півтори тонни молока.
Башарівський сільський голова Ігор Крук, який до обрання на цю посаду працював у сільському господарстві, позитивно оцінює зміни, які відбуваються тут після дислокації на місцевих землях виробничої дільниці №7 «Агро-Експрес-Сервісу». І як кожен господарник, у них дуже зацікавлений. Крім згаданих уже аргументів, наводить ще один: збільшаться надходження до бюджету, сільрада матиме кошти для утримання в належному стані двох клубів, дитсадка... Адже за кожен орендований в селі гектар інвестор переказує на рахунок сільради по десять гривень — так і набіжить солідна сума.
Рівненська область.
 
 
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.