Тому на знак протесту проти порушення своїх законних прав перерізав собі вени просто в приміщенні міськрайонного суду в Каховці Херсонської області.

 

У Велику Вітчизняну радянські солдати лягали на кулеметні амбразури заради того, щоб відстояти свободу своєї країни. А тепер наші старі люди також не на словах, а на ділі змушені жертвувати життями, щоб відстояти соціальні пільги, без того гарантовані їм законом і державою! Так, у місті Каховка на Херсонщині 73-річний пенсіонер Микола Денисюк перерізав собі вени прямо в приміщенні міськрайонного суду на знак протесту проти порушення законних прав місцевих людей похилого віку. Лікарі встигли врятувати життя каховця, однак його боротьба триває «до переможного кінця».

— Каховське АТП 16506, що обслуговує міські автобусні маршрути, з лютого нинішнього року запровадило роздільний проїзд пільговиків і платних пасажирів, до того ж платні автобуси ходять кожні 7—8 хвилин, а «пільгові» вирушають із хронічними затримками, з кінцевих зупинок набиті вщент, і в спеку їздити ними для літніх людей просто небезпечно для здоров’я, — розповідає Микола Денисюк. — Поділ громадського транспорту на платний і безплатний є незаконним, і з цим згодні всі — від мерії та прокуратури до адміністрації Президента України, де я тричі був на прийомі. Однак дотепер каховські люди похилого віку в рідному місті залишаються пасажирами «другого сорту», і такого немає ні в Херсоні, ні в інших містах нашої області. Зрештою, прокуратура подала до суду на АТП 16506 позов з вимогою зобов’язати підприємство возити пільговиків на всіх автобусах. Я хотів бути присутнім на цьому процесі, що не оголошувався закритим. Але охорона не пропустила мене далі коридору. Вийшовши з приміщення суду, я помітив у сміттєвому ящику біля входу лезо для бритви. І мене неначе щось штовхнуло — підібрав лезо, написав передсмертну записку й повернувся «на вахту», де папірець поклав на стіл сержантові, а себе двічі полоснув лезом по венах на руці. Я борюся не за можливість заощадити кілька гривень, а за справедливість і ще за те, щоб в Україні дотримувалися законів!

Однак демонстративна спроба суїциду в Каховці нічого не змінила. Керівництво АТП продовжує ділити рейси на платні й безплатні, скаржачись на збитковість перевезення ветеранів, чорнобильців і дітей війни. Тяжба районної прокуратури з АТП 16506 теж триває донині, а муніципальна влада нічого вживати з цього приводу до завершення процесу не збирається.

— Я сам пропрацював у АТП 16506 24 роки, і досі є його акціонером. Однак акцій у мене менше одного відсотка, і на прийняття рішень керівництвом підприємства я особисто вплинути не можу. А договір на перевезення пасажирів досить жорсткий — розірвати його через суд навіть за порушення правил перевезення пільговиків непросто, тому ми такого позову й не затівали, — коментує міський голова Каховки Олександр Карасевич. — Якщо рішення суду за адміністративним позовом прокуратури в доступному майбутньому винесено не буде, у січні—лютому після закінчення терміну дії договору з АТП 16506 доведеться шукати іншу фірму-перевізника для виконання автобусних рейсів.

Окремо взятий пасажир «безплатних» каховських автобусів Микола Денисюк не брав участі у Великій Вітчизняній — коли війна почалася, йому було лише три роки. Однак військового лихоліття він сьорбнув сповна — був в окупації, разом з мамою на Житомирщині, звідки родом його родина, потрапляв під бомбування та артнальоти. Близьким розривом снаряда дитину тоді контузило, і слух у Миколи Іларіоновича дотепер не ідеальний. Утім, це не заважало йому все життя працювати на державу — зокрема, каховець будував Північно-Кримський і Каховський магістральний канали. Микола Іларіонович вважає, що вже таку дрібницю, як можливість безплатно проїхати від дому до лікарні без тисняви і принижень заслужив і він, і діти війни, що доживають віку в рідному місті. Але складається враження, що скромних вимог літніх людей не чують ні чиновники, ні транспортники, ні служителі Феміди. А під артобстрілом і бомбуванням їм начебто б побувати не довелося!