А до 150-річчя від дня народження поетеси потрібно видати повне академічне зібрання її творів,переконаний заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко
 
Учора заступник глави парламенту взяв участь у відкритті відреставрованого пам’ятника Лесі Українки на Байковому кладовищі (на знімку). Участь у заході, повідомила прес-служба політика, взяли також представники Інституту літератури, товариства «Просвіта», Національної спілки краєзнавців України, Публічної бібліотеки Лесі Українки, народний депутат попередніх скликань Борис Олійник та депутат Київської міської ради Олександр Бригинець.
Виступаючи перед прихильниками творчості та життєвого подвигу видатної поетеси, М. Томенко зазначив, що «гордий від того, що допоміг відновити пам’ятник «головної української жінки», а відтак — захистити український світ». «Захист українського світу — це захист пам’ятників, могил, ідей, світогляду, цінностей, — підкреслив він. — Це справа, яку я мушу робити».
Заступник глави парламенту вважає недостатньою ту увагу, яка нині приділяється видатним українським діячам. У цьому контексті він запропонував до 150-річчя з дня народження Лесі Українки видати повне академічне зібрання творів поетеси. «Крок за кроком потрібно відновити справжній образ Лесі Українки та подумати над тим, що ще варто зробити, аби її світоглядні ідеї зайняли належне місце в українських серцях, а не лише на рівні декількох віршів».
Нагадаємо, цього року Україна відзначає 140-річчя від дня народження Лесі Українки та 100-ліття створення нею драми-феєрії «Лісова пісня», що стала вершиною української драматургії.
Торік на Байковому цвинтарі на місці поховання Лесі Українки було вчинено акт вандалізму: по всьому периметру пам’ятника поетеси знищено його декоративне оздоблення — бронзову гірлянду з лаврів та квітів, традиційний символ шани народної. Це оздоблення було невід’ємною складовою творчого задуму відомого скульптора, народного художника України Галини Петрашевич; сам пам’ятник, встановлений у 1939 році, є пам’яткою історії та культури.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.