У Верховній Раді дискутують, чи зможе запровадження ПДВ на лікарські засоби зупинити зростання цін, чи навпаки — лікування стане ще дорожчим? На наступній сесії парламент розглядатиме відповідні законопроекти.

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва переконана, що в Україні варто запровадити пільгову 10% ставку ПДВ на лікарські препарати, які ввозяться з-за кордону. А також провести ревізію переліку лікарських засобів, які згідно з постановою Кабміну від 2003 року мають нульову ставку ПДВ. «Йдеться не про повне скасування пільгової ставки ПДВ, а про оптимальну ставку, яка не матиме великого впливу на ціну, але яка зробить невигідним її підвищення до митного оформлення», — уточнила депутат. На думку голови комітету, таке законодавче рішення попередить спекулятивне зростання цін на ліки. Нині Україна залишилася однією з небагатьох країн, де таку ставку не введено.

«Цей крок дозволить зробити жорсткішим митний контроль при ввезенні лікарських засобів на територію України і зробить невигідним зростання цін на ліки до перетину кордону, оскільки за завищення цін доведеться платити більше податків», — пояснює народний депутат.

Попри те, що в Україні 120 виробників ліків, ми залишаємося імпортозалежною державою. Три чверті обсягу всього фармацевтичного ринку (76%) становлять імпортні препарати. І ціни на них зазвичай у 3—5 разів вищі, ніж на вітчизняні аналоги. Коли парламентський комітет проаналізував цінову ситуацію на фармацевтичному ринку, дійшли висновку, що за останнє десятиріччя ціни і на вітчизняні, і на імпортні ліки зросли більш як утричі. «А Мінохорони здоров’я при проведенні держзакупівель купує ліки за ще вищими цінами, які нав’язують посередники», — каже Т. Бахтєєва.

Комітет звертатиметься до Державної митної служби з прохання терміново надати окремий термінал для митного оформлення ліків. Окрім того, створення в цьому терміналі трьох зон із різними температурними режимами дозволить забезпечити належні умови зберігання ліків. На наступній сесії парламентський комітет також наполягатиме на ухваленні в цілому законопроектів про повну заборону реклами лікарських засобів і біологічно активних добавок, який уже прийнято в першому читанні, а також законопроекту про кримінальну відповідальність за поширення фальсифікованих ліків.

Водночас існують і альтернативні думки. Зокрема, всеукраїнська громадська організація «Фармацевтична асоціація «Фармукраїна» розповсюдила заяву, в якій стверджує, що запропоноване запровадження ПДВ на імпортну фармпродукцію без додаткових заходів замість очікуваного зниження вартості ліків призведе до зростання цін, і не лише на імпортні препарати, а й вітчизняного виробництва. «Як показує практика, введення ПДВ на імпортні ліки справді сприяє збільшенню бюджетних доходів, — повідомили в прес-центрі асоціації. — Однак при цьому знижує доступність ліків для споживача після зростання цін. Окрім того, вслід за зростанням цін на імпортні ліки підвищиться вартість продукції вітчизняних виробників, які на 90% залежать від імпортної сировини». Спонукає до роздумів і ситуація у наших північних сусідів — у Росії після введення 10-відсоткової ставки ПДВ ціни на ліки зросли приблизно на 12%, а в деяких регіонах аж до 40%. Це призвело до збільшення бюджетних видатків на безкоштовне та пільгове забезпечення медикаментами. Останнім часом російські чиновники уже дискутують про скасування ПДВ на фармпродукцію. У нас же навпаки — дедалі наполегливіше пропонують її запровадити.

Думка експерта

Володимир ШЕВЧЕНКО, кандидат медичних наук:

— Запровадження ПДВ на лікарські засоби і посилення митного контролю є логічним кроком для наведення порядку на фармацевтичному ринку. За певних обставин це може змусити закордонних виробників припинити штучне завищення цін. Але не варто забувати про необхідність здійснення цілої низки інших заходів, які підсилять позитивний ефект.

Україна є чи не єдиною країною, яка не проводить моніторинг середньоєвропейської ціни, тобто виробник може заявляти у нас ціну, що значно перевищує ту, за якою він продає препарат в інших країнах. У цій ситуації 10% ставка ПДВ не злякає спекулянта.

Не слід забувати і про складну ситуацію щодо реєстрації лікарських засобів: в Україні закордонні виробники продають препарати, які заборонені до вжитку в Європі та США через недоведену ефективність або навіть шкідливість для здоров’я людей. Надзвичайно поширеною є практика, коли в Україні препарати, які всюди є рецептурними, реєструються як безрецептурні, тобто дозволені до телевізійної реклами. Всі спеціалісти галузі це знають, але досі не досягнуто значного прогресу в цьому питанні.

Особлива тема, що давно обговорюється, — приведення до загальноприйнятих норм закону про рекламу: у нас досі безкарно відбувається масовий обман пацієнтів з телевізійних екранів і сторінок популярних видань. Паралельно з цим в Україні набула безпрецедентного поширення практика діяльності так званих «медичних представників» зарубіжних компаній-виробників. Їхня активність ніким не регулюється і дуже часто грубо порушує етику медичної і фармацевтичної галузі, або навіть законодавство. Деякі «зацікавлені» закордонними компаніями лікарі та фармацевти примушують пацієнтів купувати саме імпортні, а не вітчизняні препарати. У цій ситуації запровадження ПДВ, що спричинить подорожчання імпортних лікарських засобів, просто призведе до більших витрат громадян на лікування, в чому держава, звісно, не зацікавлена.

І, звичайно, надзвичайно важливим є питання про страхову медицину, яка дозволить здійснювати реімбурсацію, тобто відшкодування вартості ліків громадянам.

Отже, запровадження 10% ставки ПДВ на лікарські засоби в принципі є логічним і відповідає інтересам вітчизняних виробників фармацевтичної продукції. Водночас ця дія має бути узгоджена з цілим комплексом заходів щодо контролю фармацевтичного ринку: сучасні світові вимоги до реєстрацій лікарських засобів в Україні; моніторинг і державне регулювання ціни на імпортні ліки; контроль і суворе покарання за недобросовісну рекламу і спроби підкупу лікарів і фармацевтів представниками зарубіжних компаній; відшкодування громадянам повної або часткової вартості препаратів, призначених лікарем.

На сьогодні державні структури України мають усі можливості для виправлення ситуації, що дозволить гармонізувати правила фармацевтичного ринку з європейськими вимогами, а головне — покращити забезпечення народу якісними ліками за адекватною ціною. Запровадження ПДВ на лікарські засоби є одним із кроків на цьому шляху.