Учора Печерський районний суд Києва продовжив слухання кримінальної справи проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко щодо підписання газових угод із Росією у 2009 році.

Обвинувачувана попросила залучити до справи нового адвоката Юрія Сухова та надати йому два місяці на ознайомлення з матеріалами справи, припинивши на цей час допит свідків. Клопотання суддя Родіон Кірєєв задовольнив частково: допустив адвоката Юрія Сухова до захисту Юлії Тимошенко. Що ж до терміну для ознайомлення із справою, то його суддя обіцяв озвучити після допиту свідків (на момент здачі номера допит свідків ще тривав).

Сторона обвинувачення для надання показів викликала п’ятьох колишніх урядовців: екс-міністрів оборони — Юрія Єханурова, закордонних справ — Володимира Огризка, у справах сім’ї, молоді та спорту — Юрія Павленка, освіти і науки — Івана Вакарчука та транспорту — Йосипа Вінського.

Під час надання показів Юрій Єхануров наразі пригадав, що директиви щодо газових угод обговорювали на засіданні Кабміну. Проте самих директив колишній урядовець не пам’ятає, бо бачив лише проект постанови про їх затвердження.

«Коли я ознайомився з матеріалами угоди, то зрозумів, що українська сторона практично нічого для себе не отримує. Я висловив свою точку зору, виявив свій протест проти дій уряду, сказав, що не хочу брати в цьому участі, встав і пішов із засідання», — цитує слова екс-міністра УНІАН.

За словами Єханурова, директиви так і не були затверджені, оскільки ще кілька членів уряду висловилися проти цього. Водночас він висловив думку, що невигідний газовий контракт Юлія Тимошенко підписала, перебуваючи в залежності від російської Генпрокуратури через борги ЄЕСУ.

Утім, на переконання Ю. Тимошенко, всі покази екс-міністра, так само як і його заява щодо нібито боргів ЄЕСУ перед Міноборони Росії, свідчить про його неприязне ставлення до неї.

Водночас Юлія Тимошенко переконана, що за вказівкою влади її мають ув’язнити до кінця серпня. Про це вона сказала журналістам перед засіданням суду.

Вл. інф.