Народний депутат Сергій Баранов-Мохорт (донедавна — директор департаменту кадрової політики Міністерства науки і освіти, молоді та спорту) став представником Київради в парламенті. Віднині фахівець з освіти обстоюватиме інтереси киян у цій сфері.
Наприкінці травня цього року Сергій Миколайович уже склав присягу народного депутата України. Згідно із законом, йому довелося піти з посади директора департаменту персоналу та керівних кадрів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Проте в його особі освітяни отримали в парламенті ще одного свого представника, бо він увійшов до складу Комітету з питань науки і освіти.
Нещодавно, відповідно до закону про місцеве самоврядування та закону про статус депутатів місцевих рад, Сергій Баранов-Мохорт достроково припинив повноваження депутата Київської міськради. Крім того, Київрада висунула його кандидатуру як представника міської ради в парламенті. З пропозицією мати свого уповноваженого у Верховній Раді виступив депутат Київради Володимир Дейнега. Головний його аргумент — такий крок пришвидшить розгляд парламентаріями звернень Київради.
Рішення столичної ради мати свого «посла» у парламенті — серйозний крок у зміцненні позицій Києва у великій політиці. Добре відомо, що свого часу народні обранці нехтували інтереси громади міста під час прийняття закону про столицю. А що казати про спроби регіональних лобі утиснути інтереси Києва під час щорічних дебатів про держбюджет? Бо звикли, що столиця — один з найсерйозніших фінансових донорів у країні. Від часу обрання депутатом Київради в травні 2008 року і донедавна Сергій Баранов-Мохорт обіймав посаду заступника голови постійної комісії з питань бюджету і соціально-економічного розвитку. У своєму прощальному слові в статусі депутата міськради новий парламентарій пообіцяв киянам і колегам і надалі виправдовувати їх довіру.
Також передбачається, що в представника Київради будуть серйозні можливості для виконання своїх обов’язків, зокрема: він матиме повноцінне право виступати в парламенті від імені громади Києва. Кожний народний обранець, не важливо — з опозиції чи правлячої коаліції, має право, щоб його почула вся країна.
І хоча сьогодні повноваження представника Київради в парламенті поки що не виписані, Сергій Миколайович може спиратися на свій досвід та на можливості народного обранця. Депутати столичної ради звернулися до «старших» колег, щоб вирішити це питання. Тож залишається трохи почекати, поки Верховна Рада затвердить положення про представника.