На рахунки державних підприємств «Гірськвугілля», яке створено на базі «Первомайськвугілля», та «Лисичанськвугілля» уже надійшло понад 150 млн. грн. Гірники одержують гроші на руки й дуже задоволені. Такі позитивні зміни стали можливі після візиту Петра Порошенка до Сєверодонецька. Водночас десятки тисяч шахтарів, які перебувають на окупованій бойовиками території, а це такі великі державні підприємства, як «Антрацит», «Донбасантрацит» і «Луганськвугілля», не одержують зарплату вже п’ятий місяць. Неспроможність керівництва самопроголошеної «ЛНР» розв’язувати економічні й соціальні проблеми, а діяти тільки за допомогою зброї і насильства, призвели до того, що родини шахтарів на окупованій території фактично залишилися без засобів до існування.

Керівництво «ЛНР» розуміє, що поступово втрачає довіру навіть тієї частини населення, яка їх підтримує, тому починає шукати гроші, щоб виконати свої обіцянки з виплати зарплат і пенсій. До того ж пошук коштів досить оригінальний. Як повідомив співробітник однієї з комендатур «ЛНР», котрий побажав залишитися невідомим, бойовикам віддано наказ шукати гроші для заробітної плати бюджетникам і не важливо, у який спосіб цього буде досягнуто. Ті, хто проігнорує цей наказ, будуть розстріляні. Причому бойовики, які представляють «ЛНР» у Свердловську, вже пообіцяли населенню почати виплати буквально днями.

Голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль провів нараду, на якій було розглянуто стан автошляхів і комунальних служб міст визволених територій області напередодні зими. Як зазначалося, усі шляхові господарства працюють у нормальному безперебійному режимі. Снігоприбиральна та інша техніка перебуває в робочому стані, перебоїв у заготовці піску й забезпеченні дизпаливом на даний момент немає. І головне — жодних проблем з виплатою працівникам заробітної плати сьогодні не існує. Це підтвердили всі присутні регіональні керівники. Зарплати виплачуються систематично і практично в строк. Як і більшість обласних установ, а також організацій, служба автомобільних доріг Луганської області сьогодні перебуває в Сєверодонецьку. Свою діяльність вона починає практично з нуля. Але вже відновлено казначейські рахунки, виплачується заробітна плата співробітникам, робота налагоджується.

А от у Луганському національному університеті ім. Тараса Шевченка проблеми з виплатою зарплати існують, до того ж серйозні. Керівництво вишу навіть має намір вести судові тяжби з Держказначейством і вже направило до суду позовну заяву.

Причиною позову стала невиплата зарплат співробітникам і викладачам, стипендій студентам і соціальних виплат. У ЛНУ запевняють, що ректор і колектив університету багаторазово зверталися з цього питання до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра фінансів Олександра Шлапака та керівника Держказначейства Тетяни Слюс. Проте безрезультатно. Фінансування ЛНУ не одержує вже четвертий місяць. Також не одержують зарплату, стипендію й соціальну допомогу в структурних підрозділах, які ніколи не перебували в зоні бойових дій, — Старобільські та Рубіжнянські коледжі й ліцеї. «Створюється враження, що Держказначейство і Міністерство фінансів України стали на шлях умисного руйнування вищої освіти в Луганській області. Зазначимо, що МОН України повністю на боці університету, але також не може пробити бюрократичну стіну казначейських чиновників», — підкреслили в ЛНУ. До речі, ВНЗ уже третій місяць перебуває в евакуації. Адміністрація, директорати і деканати університету віднині базуються в Старобільську. Понад 85% професорсько-викладацького складу залишилися працювати в законному українському ЛНУ. Навчальний процес організовано в дистанційно-очній формі.

А тим часом та частина вишу, яка залишилася в окупованому Луганську й іменує себе просто «університетом імені Тараса Шевченка», агітує студентів-бюджетників українського національного вузу не вірити обіцянкам про стипендію. В Україні, мовляв, «фінансова криза, курс гривні значно впав, великі кошти витрачено на ведення воєнних дій та озброєння. В багатьох українських містах затримується заробітна плата, недостатньо газу, електроенергії та інших енергоносіїв. На тлі всього цього обіцянки стипендії є лише важелем впливу на студентів». Зі свого боку університет «ЛНР» обіцяє безплатне навчання, мінімальні витрати студентів на дорогу, гуртожиток для іногородніх, стипендії пільговикам і студентам ІІ, ІІІ і ІV курсів бюджетної форми навчання. Щоправда, «необхідно просто трохи більше часу на вирішення цього питання».

ФАКТ

Загальна площа території Луганщини, яку контролює Україна, становить 20 тис. 532 кв. км. «ЛНР» господарює на менш як третині площі регіону — на 6 тис. 152 кв. км. Разом з тим, більшість міст обласного значення підпорядковані «ЛНР». Це Луганськ, Алчевськ, Антрацит, Ровеньки, Свердловськ, Красний Луч та інші. Україна контролює лише три великі міста — Сєверодонецьк, Рубіжне та Лисичанськ, але в той же час на її території розташовано 12 районів із 18. Тобто терористи контролюють менше третини Луганщини.

ДО РЕЧІ 

У луганських пенсіонерів відмовляються приймати купюри, які вони одержали від «ЛНР» чи то як разову допомогу, чи то як пенсію. Минулого тижня літнім містянам Кам’янобродського району обласного центру було виплачено по 1800 грн. Щоправда, купюри були старого зразка і в деяких магазинах, а також в аптеках їх проігнорували. Як розповіла одна жителька, гроші їй видали купюрами по 20 грн. Але в магазині жінці сказали, що «таких грошей уже немає в побуті», і порадили обміняти їх у банку. «А як це зробити, якщо банки в місті не працюють», — скаржиться жінка похилого віку.