У глядацькій залі Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру зазвичай такі аншлаги бувають лише на прем’єрі. Здавалось, яблуку ніде упасти, — це з усієї області прибули делегації підтримати своїх земляків, що брали участь в обласному авторському пісенно-літературному конкурсі для людей з обмеженими можливостями «Перлини півдня».

Він проводиться втретє. Кількість учасників щороку зростає, отже, конкурс зробив собі постійну прописку на мистецьких обріях регіону.

Лише одиниці піднімалися на сцену самотужки. Та навіть ті артисти, яких не супроводжували у візку чи під лікоть, не могли б досягти мети без сторонньої допомоги, наприклад, сурдоперекладача чи чоловіка, дружини, матері, сина. Загалом у конкурсі взяли участь понад 50 осіб, віком від 14 до 60 років. За умовами конкурсу можна було виконати лише один твір зі свого творчого доробку: пісню (слова і музика її виконавця), продекламувати власну поезію, прочитати прозу.

— У переважної більшості учасників — по декілька виданих збірок музичних та літературних творів. Та, на жаль, їх імена громадськості по-справжньому відкрилися лише завдяки участі в цьому зворушливому конкурсі, — зазначив голова журі, лауреат премії імені Миколи Аркаса В’ячеслав Качурін.

— Конкурс «Перлини півдня» заснували три роки тому, щоб люди з обмеженими можливостями могли показати свої неабиякі творчі здібності та влитися в громадське і культурне життя обласної громади, — розповідає ініціатор заснування конкурсу, громадський діяч Галина Руденко. — Його організаторами виступили обласна організація Спілки організацій інвалідів України, Головне управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації, Центральна міська бібліотека імені Кропивницького, обласний благодійний фонд соціальної допомоги малозабезпеченим. Головним спонсором заходу була Миколаївська обласна організація Партії регіонів. Це дозволило переможцям, крім дипломів та Почесних грамот, подяк від обласної та міської влади, вручити і конверти з пристойною сумою матеріального заохочення.

Гран-прі фестивалю здобула продавець із Вознесенська Алла Мініна. Її поезію «Я не блукала босоніж калюжами..» зал слухав стоячи.

Молода поетеса Алла Мініна із Вознесенська в театральному дворі у день фестивалю.

Фото автора.