Що тішить око в Дніпропетровську, то це велика кількість овочів і фруктів. Причому не заморських, а своїх, просто із грядки. І ціни теж радують. Вони істотно впали порівняно з весняними місяцями. Помідори на будь-який смак сьогодні можна купити за ціною від 3 до 8 гривень. Ще місяць тому вони коштували не менше 8. Огірочки жовтобокі для засолювання можна сторгувати до півтори гривні за кілограм. А от смарагдові й хрусткі вже йдуть від 3,5 гривні, і що менші — то дорожчі. Вже скрізь торгують кавунами й динями по 2,5 гривні за кілограм.
Тим, хто задумав приготувати борщ, потрібно буде розщедритися на буряк — до 2 гривень (у травні — 6—8), цибулю — 5 (6—7), капусту — 2 (6—10), картоплю — 3—6 гривень (6—8).
Але ж який борщ без м’яса? А тут ціни кусаються. Якщо ще два місяці тому гарну вирізку можна було купити по 45 гривень за кілограм, то тепер тільки за 60. Підстрибнули ціни й на курятину, у середньому на 2—3 гривні за кілограм. Наприклад, кілограм стегна курячого коштує 28 гривень 50 копійок (22 — у квітні, 24 — у травні).
Приблизно таке само зростання цін спостерігається і на молочні продукти.
Але всі рекорди б’є гречка. Ціна нефасованої крупи — 22 гривні 89 копійок за кіло. В одному магазині я знайшла її по 17 гривень із копійками, але коли придивилася, з’ясувалося, що в пакеті 900 грамів.
А от із цукром навпаки. Охоче беруть солодкий продукт навіть по 10,48 гривні за кілограм. Бо фасований коштує вже 11,76. Цукор потрібний, щоб зберегти для зими солодкі абрикоси — 8—10 гривень (у травні —20), персики — 15, груші — 6—10, яблука — 3—10 гривень.
Але коли подивишся на ціни на м’ясо й гречку, дедалі більше хочеться сісти на овочеву дієту. Наприклад, приготувати рагу з баклажанів — 3,50 гривні за кілограм, моркви — 2, перцю — 4,5 гривні. А потім закусити кукурудзою — по 50 копійок за сирий качан...
 
Дніпропетровська область.