У Чигирині завершився 9-й Всеукраїнський симпозіум гончарного мистецтва. Переможець творчого змагання Сергій Івашків з Червонограда Львівської області, лауреати Мирон Нечай з Кременчука, Валерій Савченко із Звенигородки, Роман Степаненко з Чернігова, Олександр Дворак із Іршави Закарпатської області, Микола Шавула із Луцька та інші гончарі показали високу майстерність, самобутність, глибоке проникнення у традиції українського народного мистецтва.

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» та його директор Василь Полтавець створили їм всі умови для творчої праці.

— Я вдруге на чигиринському зібранні гончарів-побратимів, — поділився враженнями Сергій Пелих (на знімку), майстер декоративно-ужиткового мистецтва із Січеславщини, як він називає свою батьківщину. — Тут витає дух великого гетьмана Богдана Хмельницького, усе дихає історією. Як бачите, те, що душа намріяла, руки зробили.

Сергій схожий на козака-характерника, його мова поетична, виразна. Свої витвори — чорно-димлені макітри, горщики, миски і полумиски він лагідно називає «чорнобривцями». Каже, що віддав перевагу кольору щедрих приорільських козацьких земель, де побачив білий світ. Нині свою майстерність Сергій передає учням художньої школи Січеслава.

Фото автора.