Елементарна службова недбалість чиновників призвела до того, що Україна одержала «екологічний подарунок» ціною в 2 мільйони гривень, який зберігатиметься протягом півстоліття на вітчизняних складах.
Прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу за статтею ч.2 ст. 367 Кримінального кодексу України («Службова недбалість») відносно чиновників, які неналежним чином провели радіологічний контроль вантажу, що прибув в Одеський морський торговельний порт. У результаті нібито проведених досліджень на вантаж була видана екологічна декларація. Виникла потреба у проведенні повторного аналізу, результати якого шокували правоохоронців: було виявлене перевищення припустимої норми потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання більш як у шість(!) разів.
Державна санітарно-епідеміологічна служба Одеської області зробила висновок, що перевезення по території України радіаційно забрудненого вантажу небезпечні для населення і можуть призвести до численних випадків захворювань людей з можливими смертельними випадками.
У зв’язку з неможливістю знищення забрудненого вантажу він підлягає зберіганню на спеціалізованому підприємстві протягом 50 років. Вартість такого зберігання обійдеться Україні в 2 мільйони гривень.
Одеса.