Печерський райсуд продовжив допит свідків у кримінальній справі проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко щодо підписання газових угод із Росією у 2009 році.

Уже допитано сімох свідків і, як повідомили у відділі зв’язків із ЗМІ Генпрокуратури, вони підтвердили свої покази на досудовому слідстві, які «викривають підсудну у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України, тобто — перевищення Ю. Тимошенко службових повноважень при підписанні газових угод у січні 2009 року, що спричинило тяжкі наслідки». Водночас підсудна заявляє, що покази майже всіх допитаних свідків її «виправдовують».

Екс-прем’єр знову брала участь у судовому засіданні без адвокатів, оскільки попередніх захисників відсторонено від справи, а залучити нових, зокрема й двох американських, правозахисників суд не дозволив. Підсудна знову подала клопотання про залучення до судового процесу народного депутата України Сергія Власенка — вже як громадського захисника. Однак суд знову не задовольнив цю вимогу. Суддя Родіон Кірєєв послався на те, що згідно із законодавством представником цивільного відповідача не може бути захисник, який брав участь у процесі.

Учора перед судом свідчив екс-голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина. Він нагадав, що Росія перекрила поставки газу 1 січня 2009 року і відновила їх тільки після підписання угод 20 січня. За його словами, під час переговорів Росія щодня піднімала ціну на газ — називалася ціна 320, 410 та 500 доларів. Після переговорів 19 cічня 2009 р. ціна на газ становила 450 доларів мінус 20 відсотків (360 доларів). О. Дубина розповів, що коли він дізнався про ціну 450 доларів, то категорично відмовився підписувати документи без згоди Кабміну, однак прем’єр-міністр йому сказала, що директиви затверджені Кабміном на засіданні 19 січня 2009 р.

Під час допиту за наполяганням прокуратури було зачитано покази О. Дубини під час досудового слідства, в яких ішлося про те, що Ю. Тимошенко погрожувала посадовцю звільненням, якщо він не підпише відповідну газову угоду. Також було зачитано витяг з протоколу очної ставки між Ю. Тимошенко та О. Дубиною, коли він перебував у статусі підозрюваного. Прокурори попросили колишнього урядовця пояснити його слова про те, що він ніколи не підписав би газову угоду, якби знав про таку високу ціну. «Це було тяжке рішення. Такої ціни ніколи не було. Терези постійно хиталися — або вся країна замерзне, або я візьму на себе відповідальність за щось нове», — цитує О. Дубину УНІАН. Водночас, за словами свідка, вітчизняних запасів у газових сховищах газу вистачило б до кінця зими.

Як свідка у «газовій» справі екс-прем’єра Печерський райсуд викликав і екс-президента України Віктора Ющенка. Про це повідомила його прес-секретар Ірина Ванникова. 

«В. Ющенко жодним чином не планує ухилятися від дачі свідчень у кримінальній справі, порушеній відносно Ю. Тимошенко, та одразу ж після повернення з відпустки надасть вичерпні свідчення на законні вимоги суду», — наголосила його прес-секретар.

Учора суд також допитав колишнього першого заступника голови НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка. Його ввели до зали суду під конвоєм, оскільки він перебуває в СІЗО і проходить по іншій кримінальній справі обвинуваченим.