Учорашній день став трагічним для двох вуглевидобувних підприємств країни. У ніч на п’ятницю вибух на шахті «Суходільська-Східна» ДХК «Краснодонвігулля» на Луганщині забрав життя 17 гірників. Двоє у тяжкому стані, з опіками та іншими травмами, госпіталізовані до Луганської обласної клінічної лікарні, доля дев’яти невідома. Ранок приніс ще одну погану новину: в Донецькій області на поверхні шахти імені Бажанова ДП «Макіїввугілля» сталося руйнування наземної частини копра — стовбура клітьового підйому для транспортування людей і вантажу. Як повідомило МінНС України, у наземному стовбурі перебувало 13 осіб. Два гірники загинули, доля ще дев’ятьох  не відома. Унаслідок НП відрізаними від виходу опинилися 538 гірників, які працювали під землею. Їм довелося вибиратися на поверхню по резервних стовбурах.

 

До Луганська вчора вилетіли Президент Віктор Янукович і Прем’єр-міністр Микола Азаров. Глава держави висловив співчуття родичам загиблих гірників і доручив Кабінету Міністрів створити урядову комісію з розслідування причин трагедії.

Як повідомили в територіальному управлінні Держгірпромнагляду Луганської області, за попередніми даними, причиною аварії на шахті «Суходільська-Східна» став вибух метаноповітряної суміші. Загалом на момент НП у шахті перебувало 252 особи, у небезпечній зоні — 28 гірників.

До пошуково-рятувальних робіт залучено 11 відділень Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міністерства енергетики й вугільної промисловості. На місці аварії перебуває міністр Юрій Бойко, працює оперативна група Головного управління МНС у Луганській області.

За дорученням Генерального прокурора України Віктора Пшонки в Луганськ вилетів його заступник Юрій Ударцов. Як повідомила прес-служба Генеральної прокуратури, за фактом вибуху на шахті «Суходільська-Східна» порушено кримінальну справу — за ч. 2 ст. 273 КК (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах службовими особами, що спричинило загибель людей).

Шахта «Суходільська-Східна» — одна з найнебезпечніших у Донецькому вугільному басейні у зв’язку з підвищеним ризиком раптових викидів вугілля і газу, повідомляє «РБК-Україна». 9 червня 1992 року в результаті вибуху метану та вугільного пилу було травмовано 100 чоловік, з яких 63 загинули. 13 серпня 2006 року на шахті стався вибух, який забрав життя 8 шахтарів.

Вл. інф.

 

Щирі співчуття

З почуттям глибокої скорботи сприйняв звістку про нічну трагедію, що сталася на шахті «Суходільська-Східна» міста Суходільськ Краснодонського району Луганської області.

Від імені Верховної Ради України і себе особисто висловлюю щирі співчуття рідним та близьким загиблих, побажання якнайшвидшого одужання постраждалим.

Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради України.