Київська міська рада прийняла рішення про зупинення будівництва, реконструкції та капітального ремонту в межах історичного центру Києва. До переліку «під охороною» потрапили вулиці Ірининська, Рейтарська, Велика Житомирська, Михайлівська, Михайлівський провулок і вже скандально відома вул. О. Гончара. Як повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації, заборона діятиме до «затвердження проекту детального плану території буферної зони ансамблю споруд Софійського собору». Це, мовляв, реакція на засідання Громадської ради під головуванням Президента України, яке відбулося ще в березні цього року. Тоді, нагадаємо, глава держави попереджав про персональну відповідальність керівників місцевих органів влади за збереження об’єктів національної культурної спадщини й обіцяв: «Ми нарешті мусимо зупинити незаконне будівництво та реконструкцію, що загрожують руйнацією національних святинь».

Щоправда, очікування цього «нарешті» затягнулось. Показовий приклад — зведення клубного будинку на вулиці Гончара, 17-23. Уже кілька років триває боротьба громадськості із забудовниками. На боці киян — ухвали суду, численні приписи з вимогою негайно зупинити роботи тощо. Щоправда, і забудовники мають свій «арсенал» документів. Розсудити їх — і досі не вдалося. Поки кияни влаштовують мітинги та акції протесту, по той бік будівельного паркану робітники працюють не покладаючи рук. У травні цього року тимчасова комісія з перевірки об’єктів, що будуються в центрі столиці, рекомендувала терміново зупинити всі будівельні роботи на вулиці Гончара. Але віз, чи точніше, зелений паркан і досі там.

— Роботи на будмайданчику киплять, — переконує місцева жителька, член громадської ініціативи «Кияни проти руйнації Києва» Ірина Нікіфорова. — Зараз у висоту вони будинок «не гонять», а працюють над найнебезпечнішою частиною забудови — підземним паркінгом.

Рішення Київради пані Ірина зустріла без особливого ентузіазму. По-перше, напевне не відомо, стосуватиметься воно вже розпочатих будівництв чи тільки нових. До слова, тексту документа у вільному доступі, поки готувався матеріал, ще не було. По-друге, на рахунку громадськості вже чимало перемог «паперових», але жодна так і не змогла зупинити забудову.

Більш оптимістично рішення КМДА сприймає голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. Каже, добре вже хоча б те, що влада вперше продемонструвала, що може говорити мовою «заборон будівництв».

— Остаточного тексту я ще не бачив, але загалом це позитивний крок. Хоча заслуги самої влади в ньому немає. Це швидше виконання вимог ЮНЕСКО та Президента країни про необхідність зупинення хаотичної забудови центральної частини столиці. Але поки це рішення спускалося поверхами Київради, його гострі кути заокруглились. І документ вийшов не таким радикальним, як того хотілося б. До того ж є й інша вада — не дуже конкретно й чітко прописано, що саме повинно бути зупинено. Та, на мою думку, це рішення прямо говорить про заборону будь-якого будівництва на вулиці Гончара.

Якщо ж насправді так не виявиться, то, прогнозує О. Бригинець, у столиці вже найближчими днями почнеться потужний протестний рух. Це, мовляв, будуть серйозні дії громадськості, яка зробить усе можливе, щоб допомогти закону взяти гору.

Учора громадськість вкотре спробувала достукатися до забудовників...

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.