У липні минулого року в День податківця четверо співробітників Шосткинської міжрайонної державної податкової інспекції після обіду в доброму святковому настрої їхали у бік Десни з Шостки. У селі Богданка почався дощ, і їхній автомобіль на великій швидкості почало заносити на повороті.

— Я у цей час була вдома, — розповідала слідчому мешканка села Анна Патлах. — Аж тут бачу машину світло-сірого кольору, яка їхала у бік Новгорода-Сіверського, заносить на вантажівку. Та почала гальмувати. Але «Шкода» її вдарила у лівий бік...

— На повороті автомобіль «Шкода» ухилився вправо і правими колесами схопив обочину, — зазначав свідок і потерпілий в аварії водій вантажного автомобіля «МАН» Андрій Кибальчич. — Я думав, що він вдариться у два придорожні стовпи. Та його понесло на мою машину. Я скинув газ, повернув управо, але вже було пізно.

Наслідки ДТП були тяжкими. Загинули завідувач сектору протидії ухилення від сплати податків відділу податкової міліції Шосткинської МДПІ Олександр Дудка та головний державний податковий інспектор відділу адміністрування з податків фізичних осіб Шосткинської МДПІ Анатолій Циганок.

З одного боку, все зрозуміло, що сталося. Винним у пригоді визнано О. Дудка, який, незважаючи на погіршення погодних умов, не знизив швидкість. Шосткинська міжрайонна прокуратура, порушивши проти нього кримінальну справу, закрила її у зв’язку з його смертю.

З другого боку, наслідком ДТП стало досить сильне пошкодження обох транспортних засобів.

— По суті, ми втратили вантажний автомобіль, — каже директор ТОВ фірма «ЛАКС» Анатолій Литвин. — Згідно з висновком автотоварознавчої експертизи, складеної судовим експертом, вартість матеріального збитку в результаті дорожньо-транспортної пригоди становить 116186 гривень.

Керівник «ЛАКСу» звернувся до редакції «Голосу України» з повідомленням про те, що він звертався до Шосткинської міжрайонної державної податкової інспекції у Сумській області з проханням надати товариству посильну допомогу з відшкодування завданих працівниками ДПІ збитків. «Проте у відповідь начальник Шосткинської МДПІ О. Мазуренко, — зазначає він у листі до корпункту, — повідомив, що у податковій інспекції як у державного органу відсутні як підстави, так і можливості надати товариству будь-яку матеріальну допомогу».

З останнім не згоден А. Литвин. Він показав повідомлення сумської газети «Панорама» за липень 2010 р. з інформацією про вищезгадане ДТП: «Автомобиль двигался в зону отдыха. На месте ДТП присутствовал лёгкий запах алкоголя». У постанові про закриття кримінальної справи Шосткинської міжрайонної прокуратури від 29 вересня 2010 р. зазначається, що при судово-токсикологічному аналізі крові та сечі одного з трупів податківців виявлено етиловий спирт у концентрації відповідно 0,37 та 0,59 відсотка.

— Коли я приїхав на місце події, до мене зверталися представники податкової з проханням не розголошувати інформації про те, у якому стані перебували потерпілі податківці, — зазначив заявник. — Обіцяли допомогти у ремонті автівки.

У ході допиту потерпілий від аварії Олег Бур, який прийшов до тями в обласній лікарні лише 20 липня минулого року, пояснив, що «він разом з завідувачем сектору протидії ухилення від сплати податків відділу податкової міліції Шосткинської МДПІ О. Дудкою на його власному автомобілі повинні були поїхати кудись на перевірку».

Як би там не було, податківці навіть у свій професійний день були у робочий час на службі. А ось те, що їхня поїздка «на перевірку» і поведінка призвели до тяжких наслідків, не тільки повинні стати уроком для інших посадовців. У державному підрозділі теж має бути відповідальність за дії колег, якщо вони стали причиною значних матеріальних збитків при виконанні службового завдання.

Зрештою фірма, яка займається постачанням медичних ліків у сільські райони, чекає справедливого розв’язання проблеми з транспортом.

Чернігівська область.