Але різких і радикальних рішень

 

Критичні точки в отриманні та придбанні земельних ділянок намагалися окреслити учасники учорашнього «круглого столу» «Земля і будівництво. Скорочення строків та спрощення процедур набуття права на землю». А таких проблем не бракує, адже наше земельне законодавство написано ще за радянських часів, тоді як Україна вже давно перейшла до ринкових відносин.

За словами заслуженого архітектора, експерта Конфедерації будівельників Андрія Миргородського, потрібно не лише скорочувати терміни проходження тих чи тих процедур, а й спрощувати зайві. Адже нині оформлення всієї дозвільної документації триває понад 500 днів. Таку практику експерт вважає неприпустимою. Цей термін, на його переконання, не має перевищувати чотирьох місяців.
Водночас А. Миргородський вважає, що нам потрібне не латання старих законів, а один новий комплексний документ. І бажано, щоб він передбачав не просто скорочення терміну проходження дозвільних документів, а й радикальну реформу, яка об’єднала б землю та нерухомість.
«Це могло б повернути країну на шлях економічних реформ та поліпшити інвестиційну ситуацію. Йдеться про об’єднання землі й нерухомості в одному реєстрі як неподільно цілого», — зауважив експерт. Щоправда, в цієї ідеї багато і прибічників, й опонентів. Тому це питання залишається дискусійним.
Заслужений архітектор Лариса Скорик також є прихильником такого об’єднання. «Якщо вже робити реформу, то варто орієнтуватися на найкращі практики, — вважає вона. — Щоб потім за якихось п’ять років знову не говорити, що потрібні зміни».
До того ж за таким досвідом далеко ходити не треба. Успішний приклад вже має Грузія. За словами міжнародного експерта із земельних питань Давида Еглашвілі, там процедура продажу землі триває 65 днів.
Хоча, скажімо, Держземагентство не є прихильником підготовки нового проекту. Зокрема, через те, що вже є нормативний акт, який передбачає порядок проведення аукціонів для продажу земель несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, пояснив перший заступник голови Держземагентства Артем Кадомський. Чиновник не вбачає принципових відмінностей між тим, що прописано в документі, і озвученим паном Давидом. «До другого читання ми зможемо вдосконалити і покращити законопроект»,— наголосив він.
У скороченні терміну надання дозвільної документації не зацікавлені ні уряд, ні парламент, вважає народний депутат Віктор Матчук («НУ—НС»). До такого висновку його, зокрема, спонукало те, що в лютому було ухвалено закон про регулювання містобудівної діяльності, у прикінцевих положеннях якого було передбачено: протягом одного місяця у Верховну Раду внесуть низку документів. У тому числі й проект, спрямований на скорочення строку відведення земельних ділянок для містобудівних потреб до 60 днів.
«Відповідний документ було внесено лише 15 червня. Тобто скорочувати ці терміни немає великого бажання ні в Кабінету Міністрів, ні в парламенту. Бо як мінімум у першому читанні його можна було розглянути на минулій сесії. Але законопроект навіть не був поставлений у порядок денний, — наголосив парламентарій. — Можна лише уявити, з якими труднощами може зіштовхнутися радикально новий нормативний акт і скільки часу це займе».
Тому, на думку В. Матчука, варто насамперед «максимально швидко провести зареєстрований у парламенті законопроект і паралельно працювати над тим, як робити реформу».
 
ТОЧКА ЗОРУ
Народний депутат Віктор Матчук:
«Філософія українського законодавства полягає в тому, що на території населеного пункту рішення по землі може приймати лише орган місцевого самоврядування без права делегування цих повноважень будь-кому. Тому реформа потребує дуже обережного підходу, але потім — різких і радикальних рішень.
А цього за місяць, два чи три не зробиш».