Центральна виборча комісія занепокоєна ситуацією, що склалася у виборчому процесі. Тож звернулася до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути та ухвалити зміни до деяких законів стосовно забезпечення належної організації виборчого процесу (реєстр. №5157). Як зауважили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, вказаний законопроект було включено до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 14 жовтня 2014 року, але не розглянуто.
У своєму звернені ЦВК наголошує, що в чинній редакції Закону «Про вибори народних депутатів України» відсутні норми, які б адекватно регулювали проблемні питання, що виникають або можуть виникнути у зв’язку з проведенням антитерористичної операції в окремих районах Донецької та Луганської областей. Зокрема, неврегульованим доcі залишається механізм голосування військовослужбовців, які виконують завдання за призначенням у межах зазначених областей.
Окрім того, потребують вирішення питання погашення невикористаних виборчих бюлетенів, які не будуть передані окружним або дільничним виборчим комісіям, охорони приміщень виборчих комісій та органів ведення Державного реєстру виборців у вказаних регіонах держави, а також охорони виборчих бюлетенів, протоколів виборчих комісій та іншої виборчої документації під час їх транспортування. Також викликає занепокоєння відсутність підстав для призначення повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах, де голосування не буде проведено.
За його словами, така ситуація ставить під загрозу можливість забезпечення та захисту Центральною виборчою комісією виборчих прав окремих категорій громадян України, які проживають або тимчасово перебувають у межах Донецької і Луганської областей. Окрім того, ситуація, що склалася створює істотні ризики для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів 26 жовтня 2014 року відповідно до Конституції, законів та загальновизнаних міжнародних стандартів проведення вільного та чесного волевиявлення.
ЦИТАТА
Голова Центральної виборчої комісії Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:
«Центральна виборча комісія, діючи в межах своїх повноважень, позбавлена можливості врегулювати більшість зазначених питань шляхом прийняття власних рішень».