Учора у Львові згадували Скнилівську трагедію. Пам’ятати про жертв авіакатастрофи та спільно всією громадою молитись за загиблих закликав під час панахиди міський голова Андрій Садовий.
Дев’ять років тому 27 липня під час авіашоу на Скнилівському летовищі впав літак Су-27, який поховав 77 і поранив понад 100 людей. Родичі жертв нарікають, що й досі не отримали ані моральної, ані адекватної матеріальної допомоги. Кожному постраждалому держава виплатила компенсацію — в середньому по 55 тисяч гривень. Нині ці люди не мають статусу потерпілих, тобто ані на пільги, ані на допомогу від держави (крім одноразової компенсації) розраховувати не можуть. Тоді як чимало постраждалих потребують психологічної та фізичної реабілітації — 12 із тих, хто вижив, стали інвалідами, близько десятка мають серйозні проблеми з психікою.
Тим часом обставини авіакатастрофи й досі вивчають у Європейському суді з прав людини. «За першою справою ми звернулись 2006 року, а за другою — 2008 року», — розповів голова громадської організації «Скнилівська трагедія» Стефан Козак.
Із винних в організації смертельно небезпечного шоу нині відбуває покарання лише один: член екіпажу — Володимир Топонар. Генерала-лейтенанта Сергія Онищенка і ще трьох генералів було виправдано 2008 року колегією суддів Військового апеляційного суду Центрального регіону. Більше того, нещодавно Президент Віктор Янукович призначив Онищенка новим командувачем Повітряних сил, нагадує інформагентство zaxіd. net.
Готуючись до Євро-2012, чиновники планують перенести пам’ятник жертвам Скнилівської трагедії з летовища. Доля каплички на Скнилові, яку нібито мали перенести у зв’язку з реконструкцією аеропорту, ще не вирішена, заявив міський голова Андрій Садовий. «Це питання буде вирішуватись спільно церквою, громадою та відповідними службами», — пообіцяв він.