Учора Печерський райсуд Києва під час розгляду справи екс-прем’єр-міністра України, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко продовжив допит свідків, заявлених в обвинувальному висновку. Серед них — зокрема, екс-міністр палива та енергетики Юрій Продан.
На початку засідання Ю. Тимошенко через канцелярію суду знову подала клопотання про відвід судді Родіона Кірєєва — «у зв’язку з продовженням Кірєєвим порушувати право на захист та порушенням норм Кримінально-процесуального кодексу України». Підсудна також просила оголосити перерву в судовому процесі на три дні, щоб знайти нових захисників.
Суддя знову намагався змусити Ю. Тимошенко підвестися і звертатися до суду стоячи, як того вимагає закон, однак марно — підсудна вперто не вставала зі свого місця. «Можливо, будете просити одразу мене на коліна встати? Я зневажаю вас, і це правда», — сказала екс-прем’єр.
Представник державного обвинувачення прокурор Олександр Микитенко сказав, що прокуратура не бачить підстав для задоволення клопотань підсудної, а її доводи є безпідставними. За словами прокурора, і сама підсудна, і її захисники мали вдосталь часу для ознайомлення з матеріалами справи. Крім того, Ю. Тимошенко сама відмовилася ставити питання свідкам під час їх допиту. Втім, суд відмовився надати три дні для пошуку захисників, пославшись на те, що підсудна ознайомлена з матеріалами справи і фактично затягує процес.
Коли суд перейшов до допиту свідків, прокурор О. Микитенко звернувся до суду з проханням змінити міру запобіжного заходу для Ю. Тимошенко — з підписки про невиїзд на арешт і взяття під варту. На думку прокурора, такі дії необхідні у зв’язку з тим, що підсудна неодноразово порушує норми Кримінально-процесуального кодексу України і заважає ходу судового процесу. Екс-прем’єр заявила, що таке рішення готувалося стосовно неї ще раніше: «Це останній крок по знищенню опозиції. Розправа так розправа. Краще — зразу розстріляйте». Ю. Тимошенко передала мобільні телефони своїм помічникам. Присутні в залі народні депутати почали скандувати «Ганьба!». Суд пішов радитися.
Прокурор Лілія Фролова в перерві пояснила журналістам, чому державне обвинувачення попросило суд змінити запобіжний захід для екс-прем’єра: у статті 148 КПК передбачено — якщо особа перешкоджає встановленню істини у справі, не виконує процесуальні розпорядження, то є підстави для зміни запобіжного заходу.
Зрештою суддя Родіон Кірєєв не змінив запобіжний захід і залишив Юлію Тимошенко під підпискою про невиїзд.
У постанові суддя зазначив, що підсудна вчиняє дії, які перешкоджають та затягують судовий процес, системно порушує порядок судового засідання та постійно висловлює зневагу суду. Водночас суддя вважає, що взяття під варту є найсуворішим заходом, який застосовується у крайньому випадку. «На даний момент ще не вичерпані процесуальні дії, за допомогою яких можна забезпечити та дотримуватися порядку судового засідання», — сказав Р. Кірєєв.
Ю. Тимошенко подала до суду нове клопотання — повернути до судового процесу як захисника Сергія Власенка. За некоректну поведінку суддя Р. Кірєєв випровадив із зали суду ще одного народного депутата — Олеся Донія (фракція «НУ—НС»), до звершення судового розгляду справи. Парламентарій увійшов до судової зали за 20 хвилин після закінчення перерви й одразу почав пред’являти претензії, чому не пускають його помічників.